Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasna Jasna Žmak

Predavanje kao izvedba, izvedba kao predavanje : O proizvodnji znanja u umjetnosti

  • Nakladnik: Leykam international
  • 08/2019.
  • 316 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400822
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Usprkos njegovoj popularnosti na suvremenoj umjetničkoj sceni, format izvedbenog predavanja i u globalnom je smislu kronično teorijski zanemaren fenomen koji vapi za aktualnim interpretacijama i čitanjima. Ova je knjiga stoga važan doprinos konceptualizaciji žanra koji operira na granici umjetničkog i akademskog odnosno izvedbenog i teorijskog polja te kroz svoje funkcioniranje ukazuje na neke od neuralgičnih točaka navedenih domena.

Originalna intervencija ovog djela sastoji se prije svega u osvjetljivanju strukturnih preduvjeta u diskursu znanosti o umjetnosti i izvedbenim studijima koji su omogućili nastanak ovog žanra čime se značajno nadilaze uobičajene perspektive koje ne nadmašuju estetsku razinu elaboracije.

Jasna Jasna Žmak u studiji "Predavanje kao izvedba, izvedba kao predavanje : O proizvodnji znanja u umjetnosti" proširuje polje svog interesa i na polja povijesti i sociologije umjetnosti, a zahvaljujući originalnoj ideji o genezi žanra, koja zahvaća u šire polje odnosa znanosti i umjetnosti, a tiče se neoliberalnih pritisaka na akademsko i umjetničko polje, donosi i neke značajne teze o razvojnim linijama drugih suvremenih umjetničkih žanrova koji nastaju u domeni umjetnosti kao istraživanja.


I u uže metodološkom, kao i šire epistemološkom smislu, rukopis predstavlja osvježenje u hermetičnom diskursu izvedbenih studija.
Goran Pavlić

Jasna Jasna Žmak rođena je 1984. godine u Puli. Radi kao dramaturginja, spisateljica i scenaristica. Studij dramaturgije završila je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje trenutačno radi kao docentica. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu. Objavila je jednu proznu knjigu (Moja ti, Profil, 2015.), dva teksta za izvedbu (Samice, INK, 2011.; Drugi sočasno, Emanat, 2012.), jednu slikovnicu (Pisma na kraju šume, OAZA, 2018.), jednu znanstvenu studiju (Predavanje kao izvedba, izvedba kao predavanje: o proizvodnji znanja u umjetnosti, Leykam International, 2019.) i niz kratkih priča i kritičkih tekstova.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –