Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dubravka Zima

Praksa svijeta : Biografija Ivane Brlić-Mažuranić

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 11/2019.
  • 416 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553368
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u razvojačenoj ali još nepripojenoj Vojnoj krajini, odrastala je u različitim građanskim i polu-građanskim sredinama Banske Hrvatske, djevojaštvo proživjela kao pripadnica zagrebačke građanske klase u urbanom centru Trojedne kraljevine, udala se i stvarala u Brodu na Savi u vremenu političke borbe protiv autokratskog banovanja Khuen-Héderváryja, iz prve ruke svjedočila krahu u kojem se raspala Austro-Ugarska Monarhija i oblikovala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pratila brata, ministra u vladi Kraljevine Jugoslavije, na državne i diplomatske skupove i umrla u predvečerje Drugog svjetskog rata koji će ponovno iz temelja promijeniti svijet kakav je poznavala. Njezin je život idealna platforma za iščitavanje rezonanci kojom krahovi velike povijesti odzvanjaju u privatnim – ženskim – životima.

Ivana Brlić-Mažuranić nedvojbeno je, kako se to naglašava i u uvodu knjige "Praksa svijeta", najvažnija autorica hrvatske dječje književnosti i među najvažnijim autorima hrvatske nedječje književnosti, "kanonizirana, interpretirana, prevođena i antologizirana gotovo od početaka stvaranja".

Na njezina se djela referira u domaćim i inozemnim pregledima dječje i nedječje književnosti, ona su već desetljećima uvrštena u školsku lektiru, dostupna su u brojnim izdanjima i remedijalizacijama, kao i u reprezentativnom i za hrvatske prilike sve više endemskom formatu kritičkih sabranih djela. No, unatoč ovoj doista zavidnoj, opsežnoj i dugotrajnoj recepciji, jedno je važno mjesto poetičke, političke i intimne figure Ivane Brlić-Mažuranić do danas ostalo istraživački izazov.

Stoga, "Praksa svijeta" posebnu pozornost pridaje osobnom liku autorice kao reprezentativne figure ženske povijesti hrvatske novostvarajuće građanske klase krajem 19. i početkom 20. stoljeća, uključujući i promjene što se u daljnjim desetljećima novoga stoljeća zbivaju u ženskoj građanskoj svakodnevnici. Nastavljajući se na suvremena istraživanja opusa i života Ivane Brlić Mažuranić, kao i na aktualne teorijske pristupe u referentnim područjima, prije svega književne povijesti te u nas još uvijek mlade mikropovijesti ili kulturne povijesti i njezinih brojnih ogranaka (povijesti svakodnevice, povijesti djevojaštva, povijesti prehrane i dr.), Dubravka Zima u ovoj knjizi temeljito, akademski relevantno i poticajno preispituje, revidira i nadopunjuje „okamenjena“ znanja, perspektive i uvide o jednoj od najznačajnijih hrvatskih književnica.

Marijana Hameršak


"Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić" nastoji provjeriti, razlučiti, razjasniti i utemeljiti podatke, razumjeti i artikulirati socijalni i povijesni okoliš autoričina života i – barem djelomice – rekonstruirati (žensku) mikropovijest odnosno povijest svakodnevice na primjeru Ivane Brlić-Mažuranić kao pripadnice elitnog dijela novostasale hrvatske građanske klase. Okretanje biografiji kao interpretacijskom postupku, ujedno, teorijski je fundirano tzv. biografskim obratom, usmjeravanjem analitičke i tumačiteljske pozornosti na biografiju kao validnu instancu reprezentacije življene povijesti.

Dubravka Zima rođena je 1972. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Studirala je hrvatski jezik i književnost i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirala 1995. Na istom je fakultetu i magistrirala s temom o Ivani Brlić-Mažuranić 1999. godine te doktorirala 2004. s temom iz hrvatske dječje književnosti. Zaposlena je na Odsjeku za kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu kao izvanredna profesorica. Predaje kolegije iz hrvatske dječje književnosti, hrvatske nedječje književnosti, svjetske književnosti i teorije književnosti.

U znanstvenom se radu bavi dječjom i adolescentskom književnošću, studijima djetinjstva i mladenaštva te srodnim temama. Objavila je knjige "Ivana Brlić-Mažuranić" (Zagreb, ZZOK, 2001.), "Kraći ljudi: povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu" (Zagreb, Školska knjiga, 2011.), "Uvod u dječju književnost" (u suautorstvu s Marijanom Hameršak; Zagreb, Leykam international, 2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –