Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martha Batalha

Nevidljivi život Eurídice Gusmão

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Dean Trdak
  • 12/2019.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789533553191
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Nevidljivi život Eurídice Gusmăo" debitantski je roman brazilske autorice Marte Batalhe iz 2016. godine koji je ostvario veliki međunarodni uspjeh kod publike i kritike, a prema romanu je snimljen i film, premijerno prikazan 2019. na filmskom festivalu u Cannesu. U romanu se pripovijeda o životu sestara Euridice i Guide u Rio de Janeiru u vrijeme kad su se žene u Brazilu tek trebale izboriti za svoja prava.

Roman donosi uzbudljivu priču o Eurídice i Guidi, dvjema odvažnim i upornim ženama koje će, u pokušaju da se izbore za emancipaciju u patrijarhalnom brazilskom društvu 1940-ih godina, gdje su žene, potisnute u oblast doma i kućanskih poslova, bile „nevidljive“ kako u brazilskoj književnosti tako i u društvu. Euridice i Guida vrlo brzo će shvatiti da su sreća i ispunjenje za kojima žude skriveni na mjestima o kojima dotad nisu ni sanjale...

Marta Batalha pokušava ispraviti tu nepravdu stvarajući galeriju dojmljivih ženskih likova kao što su Euridice i Guida Gusmao, Zelia, Ana, Das Dores i Eulalia, ali i ispisujući kroniku brazilskog društva tih godina i mačizma koji je u njemu vladao.


Duhovito, senzualno, prožeto opojnom atmosferom, okusima i bojama Rija.
The Herald

Roman pršti vibrantnim brazilskim duhom i nezaboravnim ženskim likovima.
New York Times Book Review

Autorica dočarava nostalgičan, egzotičan mikrokozmos ispunjen empatijom obilato začinjenom ironijom i crnim humorom.
Booklist

Feministički prvijenac o ‘nevidljivim’ ženama u patrijarhalnom društvu, ali i očaravajuće putovanje Rio de Janeirom ispunjenim egzotičnim mirisima i okusima začina, kokosova mlijeka i marmelade od guave.
Elle

Martha Batalha godinama je radila kao novinarka i urednica u izdavačkoj kući u svom rodnom Brazilu. Godine 2008. preselila se u New York, gdje se nastavlja baviti izdavaštvom. Roman prvijenac "Nevidljivi život Eurídice Gusmăo", koji govori o ženskoj emancipaciji u Brazilu 1940-ih, objavljen joj je 2016. godine te je odmah zapažen i hvaljen od kritike i publike diljem svijeta.

Književna kritika uspoređuje je s Isabel Allende i Elenom Ferrante, a čitatelji imaju priliku uživati u humoru, ironiji i senzualnosti u tradiciji velikog Jorgea Amada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –