Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Kregar

Bleferi i šahisti : Politički eseji

  • Nakladnik: TIM press
  • 12/2019.
  • 284 str., meki uvez
  • ISBN 9789538075681
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Bleferi i šahisti" Josipa Kregara izbor je autorovih kolumni o aktualnim političkim događanjima u Hrvatskoj.


**

Naslov Bleferi i šahisti na prvi pogled ne mora značiti ništa, pa i prije nego što se knjiga pročita, zaslužuje „ključ“ za razumijevanje.

Bleferi su na vlasti, oni su politička klasa, da ih ne zovem grubim imenima: lopovi, gramzivi egoisti, loši đaci bez diploma i morala, licemjeri koji ne biraju sredstva i koji načela mijenjaju kao košulje.

Šahisti su poštena inteligencija. Znaju pravila i razmišljaju, te ne vide da i izvan ploče postoje kraljevi, glupi topovi koji idu samo ravno i pijuni koje se povremeno žrtvuje. Nisu ni šahisti bez mana. Nekad su praznovjerni, neki ne vole ljude ni kućne ljubimce. Takvi su. Vole igru i pravila. Imaju titule koje poštuju. Rangiraju se prema objektivnim kriterijima uspjeha. Govore univerzalnim jezikom igre. Iako čudnih imena, dobrodošli su svugdje. Šahisti gledaju samo svoje igre i bave se samo svojim poslom.

Kibici su one gomile ljudi koje sa strane vide izvrsne poteze, no nisu u stanju igrati i kažu da ih to ne zanima. Dok se oni nadaju da će šahisti doći na vlast i da pamet pobjeđuje, bleferi vladaju bez pravog otpora bezumlju, glupostima, predrasudama i popularnim mitovima. Kibici šute pomiješanih osjećaja. Znaju da će na kraju sve platiti, a da igrali nisu. Ne usude se biti šahisti pa su žrtve blefera. Jer, bleferi su na vlasti, a blef nije samo stil, to je sustav.

Josip Kregar


Kod nas mudrost, suradnja i kompromis nisu vrline. U hrvatskoj politici, u maloj zemlji okruženoj neiskrenim saveznicima nameće se stil glumljene odlučnosti, zapravo bahatosti, grubog laganja i mirnog prešućivanja istine, a sve zbog uvjerenja da izbore dobivaju barabe i prividni lideri, da umjereni i oprezni ostaju kod kuće, umorni i lijeni.

*

Za biti iznad zakona, za sigurnost i imovinu treba se pokoriti vođi osobno. Vođa je iznad zakona, on ne priznaje sud, već sud partije i obožavanje stječe stalnim stavljanjem svojih riječi iznad zakona, morala i običaja. Vođa se prvi poziva na tradicije, a prvi napušta uobičajena pravila.

(ulomci iz knjige)

Josip Kregar redoviti je profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Rođen je 1953. u Ogulinu. Njegova istraživačka i nastavna područja su sociologija, javna uprava i ljudska prava. Gostujući je nastavnik na Sveučilištu u Grazu i Sveučilištu Yale u Sjedinjenim Državama. Predaje i na Global Campus of Human Rights.

Od 2005. do 2009. bio je dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru i autor prijedloga nekoliko usvojenih zakona iz područja sprečavanja sukoba interesa, financiranja političkih stranaka i prava na dostupnost informacija.

Uz veliki broj znanstvenih knjiga i radova, objavio je i knjige političkih eseja: "Protiv vjetra: mala knjiga o jedrenju i politici" (2010.), "Porijeklo sumnje" (2012.), "Prije šutnje" (2016.) i "Šutnja" (2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –