Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sunjeev Sahota

Godina izbjeglih

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 12/2019.
  • 544 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533553498
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Narinder, Randeep, Avtar i Tochi mladi su Indijci iz različitih slojeva društva čije su se sudbine ispreplele u Sheffieldu, na sjeveru Engleske. Svi su dovedeni na neki način do ruba, svatko do svoga, ali su odlučni u tome da ga neće prijeći. Po cijenu teškoga i dugotrajnoga, bilo fizičkoga bilo mentalnoga, putovanja do odredišta: sretnijega i slobodnijega života.

"Godina izbjeglih" Sunjeeva Sahote velika je romaneskna freska indijskoga društva i njegovih kulturnih i društvenih protega u Engleskoj, zemlji Ujedinjenoga Kraljevstva koja je, premda nerazmrsivo povezana sa svojim bivšim kolonijama, poslužila tek kao platforma na kojoj se ocrtava sva složenost singularnog čovjeka, njegova života, njegovih snova i nada, njegovih dužnosti i njegova zadanoga društvenog rezervata.

Na toj se modelativnoj podlozi ogledaju kulturne i civilizacijske razlike, čovjekove nevolje s korijenima i premošćivanjem razlika, nedaće s pravnim regulama, a ponad svega bitke s demonima golog preživljavanja, kako vlastitoga tako i onoga vlastitih obitelji. Ipak, ispod površine zaista teških egzistencijalnih problema, životnih tragedija i katarzične potrage za novim životom nalazi se jedna druga, možda i najteža prepreka: sociokulturni poredak, sa svojim restriktivnim pretpostavkama, čije uspostavljene položaje i danas različite klasne i(li) kastinske skupine teško napuštaju.

Ovaj Sahotin drugačiji, potpuniji pogled na neke od problema imigranata našao se u užem izboru za Nagradu Man Booker 2015., a osvojio je i prestižnu nagradu South Bank Sky Arts Award for Literature kao i Encore Award. Godine 2017. dobio je Nagradu EU za književnost.


Ovim i drugim pričama Sahota premješta neka od gorućih političkih pitanja današnjice s polja retoričkih figura i problematičnih statistika na polje onoga ljudskog. Godina izbjeglih briljantan je i prelijep roman. – The Guardian

Zaista je nevjerojatno da je ova tako bogata, tako zanimljiva, tako vješto napisana knjiga tek njegova druga. Sumnjam da ću pročitati bolji roman ove godine. – Spectator

Godina izbjeglih, ni u jednom trenutku nije izravno polemična, umjesto toga vođena je humanom moralnošću. (…) Nimalo nerealno niti nevjerojatno, bez senzacionalizma i moralizma, njezino je najveće postignuće to što uopće ništa ne pojednostavnjuje. (…) Istinski uvjerljivo, neodoljivo ljudski i često šaljivo. – Daily Telegraph

Sunjeev Sahota rodio se 1981. u Derbyshireu (Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo). Roditelji njegova oca doselili su se 1966. u Veliku Britaniju iz Pandžaba (Indija). Sahotin prvi roman "Ours are the Streets" (Ulice su naše) objavljen je 2011. Dvije godine kasnije časopis Granta proglasio je Sahotu jednim od najboljih mladih britanskih romanopisaca. Njegov drugi roman "The Year of the Runaways" (Godina izbjeglih, 2015.) osvojio je prestižnu nagradu South Bank Sky Arts Award for Literature kao i Encore Award. Usto se 2015. ovaj roman našao u užem izboru za Man Booker, a Sahota je 2017. za njega primio Nagradu Europske unije za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –