Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dino Milinović

Umjetnost crkvenik riznica : Bjelokosni plenarij iz riznice zagrebačke katedrale

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • Nakladnik: Filozofski fakultet - Zagreb
  • Nakladnik: Zagrebačka nadbiskupija
  • 04/2020.
  • 263 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531693714
  • Cijena: 27.21 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Bjelokosni plenarij naziv je za jedan od najstarijih i najvrjednijih predmeta u riznici zagrebačke katedrale. Od izvornog izgleda, zabilježenog u najstarijem sačuvanom imovniku iz 1394. godine, preostala su četiri reljefa, rađena u bjelokosti. U središtu, između reljefa, nekoć se vjerojatno nalazio komadić „Drva Gospodnjega“, djelić Svetoga Križa, pa je tako plenarij u stvarnosti bio svojevrsna stauroteka – relikvijar u kojemu je bila pohranjena najdragocjenija relikvija kršćanskoga svijeta.

Bjelokosni reljefi prikazuju deset epizoda iz Kristova života, od Navještenja do Uzašašća. Dragocjenost materijala, male dimenzije i vještina anonimnog rezbara, čine plenarij iz riznice zagrebačke katedrale jednim od najljepših primjera srednjovjekovne umjetnosti na tlu Hrvatske. To je ujedno prvorazredni povijesni dokument iz vremena nastanka Zagrebačke biskupije, u kojemu se ogledaju kako politički, tako i duhovni ideali toga doba.  

Dino Milinović (Zagreb, 1959) završio Klasičnu gimnaziju i diplomirao arheologiju i povijest umjetnosti. Magistrirao na Sorboni u Parizu, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1991. do 2001. radio kao tajnik Hrvatske komisije za suradnju s UNESCO-om i savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Francuskoj. Od 2001. predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Osim Zagreba, živio u Dortmundu, Parizu i New Yorku.

Objavio je brojne studije i članke, u Hrvatskoj i Francuskoj, te dvije knjige s područja kasnoantičke i ranokršćanske civilizacije i umjetnosti (Nova post vetera coepit. Ikonografija prve kršćanske umjetnosti, Hrvatska sveučilišna naklada i FF Press, 2016; Seuso: autopsija jednog slučaja, AGM, 2016). Objavio je četiri romana: "Kradljivac uspomena" (Znanje, 2002.), "Tamo gdje prestaje cesta" (Mozaik knjiga, 2007.), "Skriveno" (Meandar, 2013.) "Marulov san" (Hrvatska sveučilišna naklada, 2019.) te nekoliko dramskih tekstova.

Prema romanu "Kradljivac uspomena" redatelj Vicko Ruić snimio je film (2006). Knjiga "Nova post vetera coepit. Ikonografija prve kršćanske umjetnosti" nagrađena je 2017. Godišnjom nagradom Društva povjesničara umjetnosti. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –