Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Navid Kermani

Uzduž rovova : Putovanje istočnom Europom sve do Isfahana

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ana Nemec
  • 12/2021.
  • 496 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555249
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Navid Kermani otputio se na putovanje uzduž rovova koji se u Europi iznova iskapaju: od svog rodnog grada Kölna na istok do Baltika, odatle južno prema Kavkazu, sve do Isfahana i domovine svojih roditelja. S nepogrešivim osjećajem za ekspresivne detalje, Kermani u svome putopisnom dnevniku pripovijeda o zaboravljenim regijama u kojima se i danas piše povijest.

Na svome je putu obišao ruševine propalih kultura i svjedočio tragovima starih i novih razaranja. I, najbitnije, susreo se s ljudima rastrganima iznutra jer se između ljubavi za domovinu i blagostanja moraju odlučiti za jednu stranu. U samo nekoliko poteza pera Kermani dočarava noćni život velikih gradova i opisuje trgovine zaostale iz sovjetske ere, popularne kafiće, mir i spokoj u neposrednoj blizini bojišnice, kao i strah od Drugih, tko god da oni jesu.


Navid Kermani napisao je sjajan, intrigantan, inteligentan putopis, ulazak u istočnu Europu sa zapada, iz Njemačke, ali i pogled nekoga tko je insajder u mnogim problemima istoka. Ovo je knjiga koja Hrvatsku spominje usputno, ona nije na piščevoj trasi, ali o nama otkriva puno više no neke od knjiga koje se, naizgled, bave hrvatskim temama. (iz recenzije Tvrtka Jakovine)

Kao znanstvenik Kermani si ne dopušta pristranost, već svakom problemu, bilo onom iz prošlosti ili sadašnjosti, kao i mogućim rješenjima, pristupa trezveno i racionalno. U geopolitički, vjerski, ideološki i ekonomski podijeljenom svijetu u kojem se sukobi, mržnja i netolerancija pretpostavljaju suradnji, miru i uvažavanju različitosti, Kermanijev humanistički pristup utemeljen na znanstveno utvrđenim činjenicama budi vjeru u optimizam. (iz recenzije Hrvoja Klasića)

Navid Kermani (1967., Siegen, SR Njemačka) njemački je pisac, publicist i doktor orijentalnih znanosti iranskog podrijetla. Studirao je filozofiju, orijentalistiku i dramu u Kölnu, Kairu i Bonnu. Doktorirao je s temom Bog je prekrasan: Estetsko iskustvo Kurana, koju je potom objavio u engleskom prijevodu. Bio je suradnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Redovno objavljuje članke, književne kritike i putopisne tekstove u njemačkoj periodici (Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Neue Zürcher Zeitung, Der Spiegel).

Autor je nekoliko romana i esejističkih knjiga o islamu, Bliskom istoku i kršćansko-muslimanskom dijalogu. U predgovoru svoje knjige "Između Kurana i Kafke: Zapadno-istočna istraživanja" ističe da su njegov svjetonazor oblikovali utjecaji iz djetinjstva i život u njemačkom društvu. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za svoj književni i akademski rad.

Nagrade: Kulturna nagrada Savezne države Hessen (2009.), Buben-Rosenzweigova medalja (2011.), Nagrada Kleist (2012.), Nagrada za javni nastup Ciceron (2012.), Nagrada Joseph Breitbach (2014.), članstvo u Akademiji znanosti, humanistike i umjetnosti Nordrhein-Westfalena (2015.), Nagrada za mir Udruženja njemačkih knjižara (2015.), finalist Nagrade za književnost Jan Michalski za knjigu "Između Kurana i Kafke: Zapadno-istočna istraživanja" (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –