Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Douglas Stuart

Shuggie Bain

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Petra Pugar
  • 03/2022.
  • 408 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584409
  • Cijena: 19.90 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Shuggie Bain" Douglasa Stuarta potresan roman o ljubavi, nasilju, siromaštvu, ali i o nastojanju da se u svijetu koji nije naklonjen drugačijem i nježnom postojanju pronađe vlastito mjesto. Borba dječaka Shuggieja da preživi vlastito djetinjstvo osamdesetih u Glasgowu, koji se tada bori s nestajanjem industrije, priča je  o izumiranju radničke klase, ali i dirljiva priča o odnosu Shuggieja i njegove majke Agnes, alkoholičarke koja svoje nepripadanje ovom svijetu utapa ne samo u sve težim pijanstvima već i u nerijetkim pokušajima samoubojstva.

Velika književnost ona je koja nas može promijeniti, koja će dugo ostati s nama. "Shuggie Bain" roman je koji zahvaća mnogo, od borbe za vlastitu seksualnost i s njom pa do propitivanja klase i bezuvjetne ljubavi. I koliko god nas boljelo dok ga čitamo, iz njega ćemo izaći lakši, veći i bolji.

Douglas Stuart napisao je knjigu o vlastitom životu ne pišući autofikciju; pred čitateljem je zaista kompleksan roman s čijim će likovima živjeti još dugo nakon što ga zaklopi.

Douglas Stuart napisao je prvijenac rijetke i trajne ljepote.
Observer

Ne samo da [Stuart] dobro poznaje svoje likove, on ih zaista i voli. Stuart opisuje njihove živote sa suosjećanjem i istančanim sluhom za jezik... Stuartov talent toliki je da je njegova priča predivna koliko god da je bolna, ponekad i razarajuća.
San Francisco Chronicle

Zaista sam zapanjen. Toliko je dobro. Mislim da je to najbolja prva knjiga koju sam pročitao u mnogo godina... Priča je potresna i ponekad je prilično teška za čitanje, ali gotovo kao da nas uzdiže u ime književnosti. I uza sve, napisana je s velikom toplinom i suosjećanjem prema likovima.
Karl Ove Knausgård, Guardian

Ova knjiga bila bi gotovo nepodnošljiva da nije autorove zadivljujuće sposobnosti za ljubav. On je divan, Douglas Stuart, neustrašiv, pun ljubavi i divan. Pokazuje nam toliko čudovišnog ponašanja, ali nijedno čudovište – samo štetu. Iako ima oštro oko za slomljenost, još je pronicljiviji u traženju tog neugasivog titraja ljubavi koji ostaje... Knjiga nas ostavlja iscrpljenima i zadivljenima: život je možda kratak, ali može trajati zauvijek.
Leah Hager Cohen, New York Times Book Review

Douglas Stuart, škotsko-američki pisac, ponajviše je poznat po romanu "Shuggie Bain". Rođen je 1976. u Glasgowu. Odrastao je u siromašnoj i disfunkcionalnoj obitelji, što je i najveća tema njegova pisanja. Završio je studij tekstila u Škotskoj pa magistrirao dizajn u Londonu. Od 2000. živi i radi u New Yorku kao modni dizajner. S mužem živi na Manhattanu. Njegove kratke priče i eseji objavljeni su u različitim časopisima.

Debitantski roman "Shuggie Bain", koji je pisao deset godina i koji je odbilo više od trideset nakladničkih kuća, nagrađen je nagradom Booker i još nizom američkih i engleskih nagrada. Roman je privukao pažnju kritike i publike te se prevodi na četrdesetak svjetskih jezika. Njegov drugi roman "Young Mungo" govori o ljubavi između dva muškarca u postindustrijskom Glasgowu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –