Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jonathan Franzen

Raskrižja

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Igor Buljan
  • 11/2022.
  • 568 str., meki uvez
  • ISBN 9789535205647
  • Cijena: 26.00 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Godina je 1971. Russ Hildebrandt, pomoćni pastor liberalne crkve u predgrađu Chicaga, na rubu je raskida svog nesretnog braka i početka afere s udovicom iz župe, dok se njegova supruga Marion bori s mračnim tajnama svoje prošlosti. Njihov sin Clem vraća se s fakulteta opsjednut ratom u Vijetnamu i odlukom kojom šokira roditelje. Kći Becky, najpopularnija cura u srednjoj školi, zagrizla je u ideje kontrakulture, dok je njihov mlađi sin, genijalac Perry, koji se drogira i raspačava drogu, odlučio postati bolja osoba. Svaki član obitelji Hildebrandt nalazi se na svojevrsnom životnom raskrižju – onom egzistencijalnom, emotivnom, etičkom – i prolazi krizu vjere i morala.

U „Raskrižjima“ prepoznajemo „klasičnog“ Franzena koji se vraća temi američke obitelji i maestralno pripovijeda priču iz različitih perspektiva kako bi potpuno ogolio svoje likove. Obitelj Hildebrandt puca po svim šavovima i neodoljivo nas podsjeća na Lambertove iz „Korekcija“ ili Berglundove iz „Slobode“. S empatijom, humorom i nevjerojatnom virtuoznošću Franzen istražuje njihove intimne borbe: boriti se u nepravednom ratu ili pustiti druge da se bore umjesto nas, boriti se za brak ili odustati, boriti se za zdrav razum ili se predati ludilu i drogi, boriti se za svoje mjesto pod suncem ili se prepustiti samosažaljenju.

Radnje smještene u povijesni trenutak rata u Vijetnamu, u sudaru starog i novog, konzervatizma i kontrakulture, kršćanstva i društvenog aktivizma, roman „Raskrižja“ istražuje mitologije na kojima gradimo svoj identitet, obitelji i svoja društva. Ova emocionalna obiteljska drama smještena je u eri u kojoj se posvuda poziva na ljubav i mir, ali empatije je malo, u kojoj se dijele zagrljaji i govori o osjećajima, ali do prave povezanosti teško je doći. Obitelj Hildebrandt mikrokozmos je Amerike i društva sedamdesetih godina prošlog stoljeća, razdoblja toliko različitog, a toliko sličnog našemu.

Iz medija:

Raskrižja su topliji roman od svega što je Franzen dosad napisao, širi u svom ljudskom suosjećanju… – The New York Times Book Review

Djelo potpunoga genija. Raskrižja su briljantan roman koji nas posve zaokuplja… Franzenov najbolji roman dosad. – The Chicago Review of Books

Franzen prožima svoje knjige velikim idejama, u ovom slučaju odgovornošću prema obitelji, sebi, Bogu, domovini te duboko zadire u emocije, iskustva, želje i sumnje svojih likova i to na način da se čitatelji ponajprije mogu srcem povezati s pričom… Ovaj je roman zabavan, bolan… – jednom riječju, izvrstan. – Kirkus Reviews

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –