Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Salman Rushdie

Tlo pod njenim nogama

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 05/2005.
  • 524, tvrdi uvez
  • ISBN 9532014594
  • Cijena: 250.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Jedno od najpoznatijih i najvažnijih književnih imena današnjice, Salman Rushdie (1947.), autor velikih narativnih gesti, svoje je zaista impresivno književno umijeće najprije pokazao u danas već klasičnim romanima: "Djeca ponoći" (1981.), "Sotonski stihovi" (1988.) i "Maurov posljednji uzdah" (1995.).

Šesti pak Rushdijev roman u nizu "Tlo pod njenim nogama" – izvorno objavljen godine 1999. – po svemu je bio shvaćen kao Rushdijev romaneskni poetički novum. Jer kao prvi veliki roman novoga tisućljeća, priča o Ormusu Cami i Vini Apsara nije samo još jedna od rekonstrukcija klasičnog mita o Orfeju i Erudiki – Salman Rushdie je svoju epsku pripovjednu konstrukciju »prebacio« u moderno muzičko vrijeme, rastegnuvši je u vremensko razdoblje od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća, i to u velikim svjetskim metropolama kao što su to već Bombaj, London i New York.

Salman Rushdie nije u ovom romanu o izmaštanim super zvijezdama rock glazbe napustio svoj poznati bujni imaginativni eruditski stil, koliko god želio u ovoj bajci o ljubavi izmiješati i modernizirati vlastiti mitološki inventar. "Tlo pod njenim nogama" tako je postao roman o mitovima koje staro tisućljeće predaje novom: Slava, Tragedija, Seks, Smrt, Zabava i Apokalipsa. Usput, o svemu tome su irski rokeri iz grupe U2 napisali i istoimenu pjesmu "The Ground Beneath Her Feet".

Roman "Tlo pod njenim nogama" autorovo je dosad najambicioznije a ujedno i najpristupačnije djelo, koje se po prvi puta pojavljuje u prijevodu na hrvatski jezik.

Rodio se u indijskoj muslimanske obitelji u kojoj se govorio urdski i engleski jezik. Od 1961. živio u Engleskoj, gdje je pohađao elitnu školu Rugby, a potom studirao povijest na Sveučilištu u Cambridgeu. Nakratko glumio u putujućoj kazališnoj družini, a 1970 -81. izdržavao se pišući tekstove za reklame. Doživjevši književni uspjeh, živi kao profesionalni pisac.

Jedno od najpoznatijih i najvažnijih književnih imena današnjice, Salman Rushdie, svoje je zaista impresivno književno umijeće najprije pokazao u svom drugom, danas već klasičnom romanu «Djeca ponoći» (Midnight 's Children, 1981.). Slijede romani «Stid» (Shame, 1983) crna alegorijska bajka o političkom stanju u Pakistanu, te «Sotonski stihovi» (The Satanic Verses, 1988).

U ovom romanu, isprepletenim pričama i snovitim sekvencama tematizirajući identitet, migracije, odnos svjetovnoga i vjerskoga, te život britanskog multikulturalnoga društva, Rushdie izaziva pobunu muslimanskog fundamentalizma, koja kulminira smrtnom osudom (fetvom) što mu je, zbog "bogohuljenja", u veljači 1989. izriče iranski ajatolah Homeini. Knjiga je potom spaljivana, zabranjivana, izdavači i prevodioci proganjani i čak ubijeni.
Po razmjerima afera gotovo bez premca u novijoj povijesti, fetva je autora pretvorila u "slučaj", natjerala ga na skrivanje i zadugo onemogućila normalnu recepciju djela.

Na to se Rushdie javio dugom parabolom, pripovijetkom za djecu «Haroun i more priča» (Haroun and the Sea of Stories, 1990), koja, dugujući indijskoj pripovjednoj tradiciji, progovara o opasnostima i odgovornostima pripovijedanja.

Slijede romani: «Maurov posljednji uzdah» (The Moor's Last Sigh, 1995) palimpsestna je priča o dvostoljetnoj povijesti žid.-kršć. obitelji na prostorima Španjolske i Indije; «Tlo pod njezinim nogama» (The Ground Beneath Her Feet, 1999); zbirka priča «Istok Zapad» (East West, 1994); putopis «Jaguarov osmijeh: putovanje u Nikaragvu» (The Jaguar Smile: A Nicaraguan Journey, 1987), knjiga eseja «Imaginarne domovine» (Imaginary Ho-melands, 1991), «Fury» (2001), «Step Across This Line» (2003), «Shalimar The Clown» (2005) idr.

Roman «Djeca ponoći» 1993. godine nagrađen je posebnim priznanjem Booker of Bookers i time proglašen je najboljim romanom kojem je u četvrt stoljeća postojanja dodijeljena ta ugledna britanska književna nagrada. Knjige su mu prevedene na više od dvadeset svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –