Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Faruk Šehić

Transsarajevo

  • Nakladnik: Durieux
  • 08/2006.
  • 79 str., meki uvez
  • ISBN 953188238X
  • Cijena: 50.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Poezija i stroge poetske proze bosanskog pjesnika i prozaika, novinara i autora već kultne zbirke poezije “Hit depo” (2003) Faruka Šehića najvažnija su pojava na integriranoj bosansko-hrvatskoj sceni posljednjeg desetljeća.

Zbirka “Transsarajevo”, koja se sastoji iz tri ciklusa “Proročanstva za 21. vijek”, “Sićusne mitologije” i “Transsarajevo” sadrži pjesme koje spadaju u najjače poetske iskaze danas. Na pozadini traumtiziranosti iz 90-ih, Faruk Šehić njenu energiju u dugim, eskalirajućim pjesmama prenosi na temu obnovljenog doživljaja, tako reći tek sada mogućeg otkrića prirode i urbanog svijeta tranzicijske Bosne i Hrvatske. Njegovi novi stihovi su oštri, precizni, ironični, skoro surovi i prenabijeni osjećajima; impresivno razotkrivaju, u stvari razgolićuju autorov unutrašnji svijet, a vjerojatno i osjećaj čitave jedne generacije.

Već su Šehićeve prethodne knjige – «Pjesme u nastajanju» (2000), «Hit depo» (2003), «Pod pritiskom» (2004) - izazvale veliku pozornost. Književna kritika doživljava ga kao jednog od najvažnijih novih pisaca.

Faruk Šehić rođen je 1970. u Bihaću, BiH. Do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini studirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je sljedeće knjige: "Pjesme u nastajanju" (2000.), "Hit depo" (2003.), "Pod pritiskom" (2004.), "Transsarajevo" (2006.), "Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina" (2007.), "Knjiga o Uni" (2011.) i "Moje rijeke" (2014.). Književni kritičari često ga nazivaju glasom “pregažene generacije” pisaca rođenih sedamdesetih, koje su ratovi i raspad zajedničke države biografski i tematski obilježili.

Za roman "Knjiga o Uni" dobio je nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Europske Unije za književnost – EUPL 2013. Za knjigu pjesama "Moje rijeke" dobio je nagradu Risto Ratković za najbolju objavljenu knjigu pjesama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori za 2013./2014. i Godišnju nagradu Društva pisaca BiH za 2014. Knjige su mu prevedene na slovenski, mađarski, makedonski, poljski, bugarski, njemački, engleski, talijanski, španjolski, nizozemski, arapski i francuski jezik. Radi kao novinar i kolumnist u uglednom sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –