Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dražen Ilinčić

Berlinski ručnik

  • Nakladnik: Fokus komunikacije
  • 11/2006.
  • 121 str., meki uvez
  • ISBN 9537213048
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Radnja prve hrvatske gay knjige vrti se oko homoseksualca, kako sam autor kaže, velikog seksualnog apetita čiji je život ispunjen bezbrojnim ljubavnicima.

U svom literarnom prvijencu Dražen Ilinčić, poznati novinar HTV-ove «Pola ure kulture» udara odmah u glavu opisom odnosa s oženjenim muškarcem. I u tom tonu protiče knjiga: seks sa strancem, crncem, mladićima raznih nacionalnosti, prisjećanje na prošle i prve homoseksualne kontakte, uz eksplicitne seksualne opise. Ilinčićev pripovjedač uvijek je dominantan, pokretač homoseksualne radnje.

U ovom ispovjednom romanu homoseksualca u srednjim godinama, pripovijedanom u prvom licu, fikcionalizacija je uočljiva samo iskusnom oku koje će posumnjati u takve orgije u berlinskim saunama ili spojiti lik pisca s likom dominantnog mužjaka koji je prikazan u romanu. A u njemu se dosta detaljno opisuje kako homoseksualci traže partnera, susreti u parkovima, javnim WC-ima, saunama, kafićima, stanovima... Ilinčić tu koristi priliku da doista duhovito poantira neke situacije, (auto)ironizira, hvali literarne uzore, na prvome mjestu Geneta, ali i Baldwina, Houelebecqa...

Priče u klasičnom smislu nema. Okosnica pripovjedne organizacije je svojevrsna životno-erotska rekapitulacija 40-godišnjeg homoseksualca. Pripovjedač se već na početku deklarira da ga zanima uglavnom seks i u ovom homoseksualnom pikarskom romanu (piknem ’vamo, piknem tamo) ide se od partnera do partnera, rađanja i gašenja odnosa, bez dubljih veza.

Ilinčić će ovim hrvatskim "Ecce homo", tj. fikcionaliziranom verzijom "Homoseksualaca za početnike" promijeniti percepciju dobronamjernoj publici.
Siniša Kekez

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –