Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Arnaldur Indriđason

Močvara

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Sunčana Slamnig
  • 12/2006.
  • 230 str., meki uvez
  • ISBN 9536751313
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Iz svakodnevice inspektora Erlendura prenuti će mrtvo tijelo sedamdesetogodišnjeg Holberga, otkrivenog u njegovu stanu u jednoj gradskoj četvrti glavnog grada Islanda, Reykjavíka. Je li riječ o ubojstvu ili samoubojstvu, zagonetku tek treba riješiti. Inspektor u suradnji s kolegama nailazi na naizgled jednostavan slučaj što postaje sve zamršeniji: na mjestu gdje je nađeno mrtvo tijelo pronađena je poruka "ja sam on".

Pedantna istraga otkriva mračnu prošlost ubijenog… Njegova je kći Auđur preminula u četvrtoj godini života pogođena zloćudnim tumorom na mozgu. Inspektor Erlendur ništa ne prepušta slučaju. Obdukcija tijela djevojčice otkriva jezovitu činjenicu a slijedeći njene tragove Erlendur otkriva tzv. "špajzu", skriveni prostor lokalne bolnice u kojoj se mimo zakona čuvaju organi preminulih. Inspektor Erlendur sve je više uvučen u mračni svijet naizgled pitomog i miroljubivog islandskog društva. Tko je zapravo ubijeni? I tko je ubojica? Postoje li duhovi prošlosti?

Ako ste ikad razmišljali da se strahoviti zločin može dogoditi svugdje, a ne samo na ulicama metropola, New Yorka, Los Angelesa, Londona, Pariza… uobičajenih literarniih kulisa i predodžbi uistinu brojnim spisateljima kriminalistuičkog žanra no, samo su neka imena suvremene literature prerasla žanrovske zakonitosti te nam vrlo živopisno ovjekovječili detektive, istražitelje, privatne detektive ili inspektore koji su tako, ravnopravno, zauzeli mjesta najtiražnijih karakternih likova gotovo istog intenziteta poput njihovih "kolega" iz "vrhova svjetske književnosti".

Maigret, Hercules Poirot, Mrs Marple, Lew Archer… sve do Bourneovog identiteta danas ili do inspektora Wallandera, možda najsnažnijih klasa krimi literature, skandinavskih autora, Šveđanina Henninga Mankella, Norvežanina Joa Nesboa ili Karin Fossum, Danca Leifa Davidsona, te u vašim rukama upravo Islanđanina svjetskog glasa – Arnaldura Indriđasona.

U čemu je tajna njihova uspjeha? Riječ je o literarnim fizionomijama što nisu svedene na jednostrani obrazac, crno-bijelo, naprotiv i danak pravdi ima svoju crnu stranu: depresija, alkohol, samoća, loši brakovi, izgubljena djeca poput Eve Lind, Erlendurove kćeri u borbi s heroinskom ovisnošću.

***

Arnaldur Indriđason rođen je 1961. godine. Radio je za Islandske dnevne novine, u početku kao novinar, a kasnije, dugi niz godina kao kritičar. Jedan je od rijetkih pisaca kojem su dvije godine za redom dodijeljene Nordic Crime Novel Award i to za romane "Silence of the Grave" i "Močvara". Njegovi su romani prevedeni i objavljeni u cijelom svijetu, a samo u Njemačkoj roman "Močvara" prodan je 2003. godine u više od sto tisuća primjeraka. Do sada je objavio desetak vrlo cijenjenih i nagrađivanih romana. Živi i piše na Islandu, u Reykjavíku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –