Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Svetozar Livada

Etničko čišćenje : Ozakonjeni zločin stoljeća

  • Nakladnik: Euroknjiga
  • 12/2006.
  • 501 str., meki uvez
  • ISBN 9537099202
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Budući profesionalno osposobljen kao filozof i povjesničar po obrazovanju, a sociolog po praksi, obišao je gotovo cijelu Hrvatsku, naročito mjesta zločina i uništavanja čitavih naselja, Livada je insistirao na provjerenoj empirijskoj faktografiji pišući ovu knjigu. Livada ističe, kako je našim nacionalistima "kama najsvjetlije oružje", a oni su "merak-zločinci" bez kajanja. Naš rasizam ustaško-četničke provenijencije, kao i rasni zakoni NDH perfidniji su od njemačkih, jer su pritom prožeti još i našim plemenskim mentalitetom, primitivizmom i zaostalošću u historijskom razvitku.

On naglašava, kako je kao "empiričar" sve to gledao "uživo", u ekshumacijama kojima je prisustvovao, u koncentracijskim logorima, pri čemu je patio i očajavao i jedva sačuvao čovjeka u sebi, jer ga je sve to dovodilo do pravog ludila! Mržnja je ovdje etablirana u institucije i ljude pod firmom fetiša države, nacije, domovine-otadžbine, pomoću koje se temeljito razara društvo u svim njegovim segmentima.

... knjiga je puna istinske, znanstveno provjerene faktografije i zato je više nego vjerodostojan dokument, jer je to pravo "živo svjedočanstvo" sociologa-istraživača, koji se čitavim svojim ljudskim bićem založio za otkrivanje istine o nama samima! Teško je sve to navesti, treba to čitati, radi vlastita samootrježnjenja.
prof. dr. Milan Kangrga

Prof. dr. Svetozar Livada rođen je 1928. godine u Gornjem Primišlju, općina Slunj. Ratni je i vojni invalid i nosilac partizanske Spomenice 1941. Poslije Drugog svjetskog rata, bio je član Komisije za ratne zločine. Gimnaziju i Filozofski fakultet (grupa filozofija i historija) završio je u Zagrebu (1953.). Doktorirao je s temom iz ruralne sociologije 1975. godine. Bio je jedan od urednika časopisa «Sociologija sela» i znanstveni suradnik, a jedno kraće vrijeme i v. d. direktora Agrarnog instituta u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je socijalnu demografiju od 1967. do 1972. godine. Jedan je od osnivača i predavača postdiplomskog studija iz gerontologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1963. do 1972. godine bio je član savjetodavne «ad hoc» grupe za ruralnu sociologiju pri međunarodnoj organizaciji FAO.

Objavio je knjigu «Etničko čišćenje - zločin stoljeća» u izdanju SKD «Prosvjeta», 1997. i drugo izdanje 2002. godine. Objavio je i više stotina znanstvenih i stručnih radova iz područja ruralne sociologije i drugih publicističkih radova, naročito za vrijeme posljednjeg rata.

Godine 1992. bio je stručni suradnik za humanitarnu pomoć pri zapovjedništvu UN za tadašnji sektor Sjever, pa je uz još dva kasnija posjeta stekao uvid i u stanje na područjima koja su bila pod paradržavnom krajiškom vlašću. Svetozar Livada jedan je od osnivača i obnovitelja svih srpskih institucija u Republici Hrvatskoj i spada u red najsvestranijih poznavatelja, analitičara i nepristrasnih kritičara građanske strane rata. U tekstovima često ponavlja «ta jedan smo rod».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –