Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neil Gaiman

Sandman : Beskrajne noći

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
  • 02/2007.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532203257
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Prije nego što se dvaput našao na ljestvici bestselera The New York Timesa, Neil Gaiman "Sandmanom" je stvorio revoluciju na polju stripa. Kao najcjenjeniji i najnagrađivaniji stripovski serijal proteklog desetljeća, "Sandman" je izdašna mješavina suvremenog mita i mračne fantazije, u kojoj se nerazmrsivo isprepliću suvremena proza, povijesna drama i legende.

"Sandman" je postavio nova mjerila strip-književnosti, tako da se deset svezaka "Sandmanove" zbirke danas ubraja u vrhunska dostignuća ovog medija.

"Sandman": Beskrajne noći oduševit će poklonike Gaimanova djela kao i one koji tek otkrivaju grafičke romane. Bile one jezovite, čeznutljive, erotske ili grozomorne, sedam priča u ovoj knjizi – po jedna za svakoga od braće i sestara Beskrajnika – otkriva začudne tajne i iznenađujuće istine. Svaku je priču ilustrirao po jedan od najvećih crtača stripa iz cijeloga svijeta (Glenn Fabry, Milo Manara, Miquelanxo Prado, Frank Quitely, P. Craig Russell, Bill Sienkiewicz, Barron Storey). ***

Neil Gaiman rođen je 10. studenoga 1960. u mjestu Portchester Engleskoj, što znači da mu je u trenutku objavljivanja hrvatskog izdanja «Beskrajnih noći» 46 godina.

Postao je znamenit kao vrhunski pisac scenarija za suvremene stripove, poglavito zbog serijala «Sandman», dobitnika devet nagrada Will Eisner i tri nagrade Harvey. Književni biografski rječnik proglasio ga je jednim od deset najvećih živućih postmodernih pisaca.

Njegov treći roman «Zvjezdani prah» nastao je kao ilustrirana bajka za odrasle, a u međuvremenu je doživio uspjeh i u neilustriranom izdanju, te dobio prestižnu Mitopoeičku nagradu. Gaiman je počeo objavljivati i vrlo uspješne slikovnice za djecu, plod trajne suradnje s dizajnerom Daveom McKeanom.

Njihov zajednički film «MirrorMask», snimljen u produkciji studija Jima Hensona, imao je premijeru na filmskom festivalu Sundance 2005. godine. Gaimanov filmski opus uskoro će se proširiti visokobudžetnom ekranizacijom «Zvjezdanog praha», s premijerom 2007- godine, te «Beowulfom» Roberta Zemeckisa, spektaklom koji su Gaiman i suscenarist Roger Avary priredili prema najstarijem sačuvanom djelu engleske proze.

Redatelj Henry Selick upravo snima animiranu adaptaciju Gaimanova romana za djecu «Koralina», dobitnika nagrada Hugo, Nebula i Bram Stoker.

Gaimanov roman «Američki bogovi» također je osvojio velik broj nagrada, a njegov svojevrstan nastavak «Anasijevi dečki» po izlasku je izbio na top-liste The New York Timesa. Na njoj se, kao velika iznimka u svojoj umjetničkoj vrsti, našao i prvi Gaimanov strip, «Beskrajne noći». Kratka Gaimanova proza skupljena je u zbirkama «Smoke and Mirrors» i «Fragile Things».

Neil Richard MacKinnon Gaiman pretvorio je svoj životni poziv pripovjedača u profesiju koja mu je donijela priznanja u rodovima publicistike, stripa, romana, pripovijetke, scenarija i kratke internetske forme. Rado čitan, rado slušan i rado viđan, Gaiman u svim djelima ostaje vjeran svojoj uvelike jedinstvenoj poetici. Među nagradama koje je osvojio su Hugo, Nebula, Newbery, Carnegie, Mythopoeic, Bram Stoker i Will Eisner, kao i National Book za knjigu godine u Velikoj Britaniji.

Gaimanova puna bibliografija i filmografija na engleskom jeziku dostupna je na Wikipediji, ovdje, te na piščevoj mrežnoj stranici, ovdje. Evo pregleda njegovih ključnih proznih djela, s dostupnim hrvatskim prijevodima.


Pregled Gaimanovih ključnih proznih djela, s dostupnim hrvatskim prijevodima:

- 1990. "Good Omens" (koautor Terry Pratchett) // 2010. "Dobri predznaci" (Zagrebačka naklada, Zagreb, preveo Marko Fančović)
- 1993. "Angels and Visitations: A Miscellany"
- 1996. "Neverwhere"
- 1998. "Smoke and Mirrors"
- 1999. "Stardust" // 2007. "Zvjezdana prašina" (Algoritam, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)
- 2001. "American Gods" // 2003. "Američki bogovi" (Algoritam, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)
- 2002. "Coraline" // 2003. "Koralina" (Algoritam, Zagreb, prevela Dubravka Petrović)
- 2005. "Anansi Boys" // 2011. "Anansijevi dečki" (Algoritam, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)
- 2006. "Fragile Things: Short Fictions and Wonders"
- 2007. "InterWorld" (koautor Michael Reaves)
- 2007. "M Is for Magic"
- 2008. "The Graveyard Book" // 2009. "Knjiga o groblju" (Algoritam, Zagreb, prevela Dubravka Petrović)
- 2009. "Who Killed Amanda Palmer: A Collection of Photographic Evidence"
- 2013. "The Ocean at the End of the Lane" // 2014. "Ocean na kraju staze" (Algoritam, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)
- 2013. "The Silver Dream" (koautori Michael Reaves i Mallory Reaves)
- 2015. "Eternity’s Wheel" (koautori Michael Reaves i Mallory Reaves)
- 2015. "Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances"
- 2017. "Norse Mythology" // 2017. "Nordijska mitologija" (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Neil Gaiman: Sandman –

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –