Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dušan Matić

Vojin Bakić : Moj prijatelj

  • Nakladnik: Euroknjiga
  • 09/2007.
  • 231 str., meki uvez
  • ISBN 9537099261
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dušan Matić kao svjedok iznimno zanimljivoga (ljudski tragičnoga a stvaralački uznositoga) života pokojnoga prijatelja osjetio je potrebu da zabilježi neke važne elemente. Učinio je to bez literarnih pretenzija i bez pretjerane patetike s poštovanjem prema činjenicama i s ljubavlju prema Bakiću kao čovjeku i prema nekim ljudima iz njegova okružja. Dobili smo tako niz faktografski utemeljenih i memoarski evokativnih tekstova koji nam pomažu bolje razumjeti umjetnikovu ulogu, a na neki način i epohu i ambijent u kojima je Bakić djelovao.

Iz cjeline dobivamo portret umjetnika obilježenoga stradanjima i zanosima, humanistički orijentiranoga kipara koji je osjećao dug prema sredini i prema stradalnicima, ali koji se također znao radovati življenju u mnogim manifestacijama. Iz Matićeva svjedočanstva doznat ćemo nešto više i o Bakićevoj neposlovnosti, to jest o nebrizi za materijalna dobra i za vanjski uspjeh, zbog čega možda ni njegov svjetski odjek nije razmjeran snazi i vrijednosti opusa.

Knjiga Dušana Matića jest i svojevrstan spomenik prijateljstvu. Svjesno i namjerno u sjeni dragoga čovjeka i velikoga umjetnika, Matić se odužio pisanjem za mnoge doživljene trenutke i podijeljene radosti. I ovaj način održavanja uspomene i podržavanja neophodne temperature za daljnju afirmaciju Bakićeva kiparstva (u stručnoj, ali i u široj javnosti) dobrodošao je i ljudski opravdan. (Tonko Maroević)

Dušan Matić se nakon Bakićeve smrti u nizu navrata pokazao brižnim čuvarom uspomene i upornim braniteljem kreativnog integriteta umjetnikove (fizičke i duhovne) ostavštine. Bez njegova angažmana teško bi bilo došlo do ostvarenja Bakićeve monografije. Pobrinuo se također da u složenim obiteljskim prilikama nasljedstvo ne bude raspršeno a do dana današnjega on je 'spiritus movens' svih inicijativa da se porušeni, uništeni Bakićevi spomenici (posvećeni antifašističkim borcima i žrtvama, među kojima je i najuža kipareva rodbina) restauriraju, obnove i postave na staro mjesto.

Knjiga je opremljena brojnim fotografijama iz života Vojina Bakića kao i fotografijama njegovih skulptura, autora Toše Dabca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –