Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević

Kućna pravila

  • Nakladnik: Algoritam
  • 12/2007.
  • 72 str., meki uvez
  • ISBN 9789532206173
  • Cijena: 59.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Poezija Olje Savičević Ivančević, objavljena u ovoj dugo isčekivanoj, gotovo konceptualno strukturiranoj pjesničkoj knjizi, donosi suptilnu arheologiju intime, na anegdoti, upamćenom detalju, osjetu ili pronađenom davno izgubljenom predmetu utemeljene asocijativne nizove organskog sjećanja, filigranski ispletene poput tragova puzavice na odavno napuštenoj kući.

Mapiranje prostora djetinjstva, manje ili više sprovedeno, kako na metaforičkoj, tako i na metonimijskoj ravni, pod krovom obiteljske kuće, rezultira restauriranim dnevnikom odrastanja prožetim sjetnom melankolijom, ali i nostalgijom za osobnim izgubljenim rajevima.

Ovi lirski fragmenti, gotovo proznog sloga će, stoga i kada manifestnim imaginarnim premještanjem napuste prvobitni intimni prostor i vrijeme, uključiti novostećeno oživljeno iskustvo u jedinstvo višega reda, cjelinu koja, ostaje uvijek otvorenom i dinamičnom, nikada dovršenom poetičnom tvorbom. (Marko Pogačar)

***

Olja Savičević Ivančević (Split, 1974.) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na zadarskom Filozofskom fakultetu; postdiplomantica je studija književnosti.Objavila je zbirke pjesama «Bit će strašno kada ja porastem» (1988.), «Vječna djeca» (1993.), «Žensko pismo» (1999.) i zbirku priča «Nasmijati psa» (2006.). Nove pjesme su joj prevedene na engleski, francuski, česki, makedonski, slovački, slovenski i poljski jezik; objavljivane u recentnoj domaćoj i inozemnoj periodici.

Priče su joj prevedene na njemački, česki, slovenski i engleski jezik. Dobitnica je nagrade 'Ranko Marinković' Večernjeg lista za najbolju kratku priču 2007. godine. Kolumnistica je 'Slobodne Dalmacije'. Živi i piše u Splitu.

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja. Knjige su joj prevedene u desetak zemalja. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Večernjeg lista za kratku priču te nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost "Jure Kaštelan". Prema romanu je postavljen istoimeni kazališni komad. Živi i radi u Splitu kao slobodna spisateljica.

Objavila je zbirke pjesama "Bit će strašno kada ja porastem" (1988), "Vječna djeca" (1993), "Žensko pismo" (1999), "Puzzlerojc" (2005), "Kućna pravila" (2007), "Mamasafari (i ostale stvari)" (2012); knjigu priča "Nasmijati psa" (2006) i romane "Adio kauboju" (2010) i "Pjevač u noći" (2016).

Za djecu je napisala i dramske tekstove za predstave "Moj prijatelj Mačkodlak", "Som na cilome svitu" i "Legenda o Beskrajnom moru" te na desetke songova. Prema priči "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" postavljena je i kazališna predstava u Gradskom kazalištu lutaka — Split, a potom je objavljena kao slikovnica u izdanju Sandorfa, 2017. (ilustracije Svjetlan Junaković).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –