Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Velnić

Pola suze

  • Nakladnik: Sveučilišna knjižara
  • 10/2007.
  • 322 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537015411
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novi roman autora "Svetog praha", višeslojna proza, roman o potragama i smislu.

"U toj kišnoj prosinačkoj večeri pred sam blagdan prvi peron tršćanske željezničke stanice ugostio je nemirne duhove potrage i vječitog nemira. Skitnja i lutanje, neumoljiva prolaznost, i naše su se putanje za trenutak dodirnule u jednom zaustavljanju od nepunih sat vremena, pa tko zna kad i hoće li se ikad ponovno dotaknuti? Hoće li inatljivi putovi sudbine ikad ponovno zatvoriti krug i hoće li i tada biti toliko iščekivanja, ushićenosti, ili će, možda, sve pokriti ravnodušna pristojnost i nelagoda, a iskreno nestrpljenje nadomjestiti hinjena srčanost, prenemaganje dobro uhranjene sredovječnosti i neumitan zamor materijala?

Nismo se vidjeli godinama, tek poneko zalutalo pismo što je najprije mjesecima ležalo u kakvoj ladici, a potom upućeno na zakašnjelu adresu. Najčešće 'poste restante'. Ili nehajno, posve usput zapisani telefonski brojevi na salvetama, računima, kutijama cigareta. Svugdje i nigdje. Posve bezrazložno i nepotrebno, jer barem je vremena uvijek bilo napretek. Hitna seljenja i teško sljedive adrese a na koncu bi se zapamtili samo poštanski brojevi gradova ili nepouzdane usmene poruke preko prijatelja, znanaca, susjeda, onih trećih, četvrtih... Preko svih i nikoga, jer bi nakon svih pokušaja, usputnih i namjernih, ostajala samo oslabljena želja da se negdje pripada, u razgovoru spomene poznanik, prijatelj i davno uspavano prijateljstvo".


***

Iz Splita preko Londona i Pekinga do Italije ovaj višeslojni roman skitnje i putovanja, napisan za književne sladokusce i zahtjevne čitatelje, vodi nas dalje nego to njegovi protagonisti žele - u samo središte neumornih potraga. Tekst impregniran emocijama i cinizmom prati sudbinu nekolicine ženskih likova na putu u sredovječnost. U hrvatskoj književnosti niti jedan roman prije nije tako temeljito opisao toliko ženskih likova.

Ali ovo nije žensko pismo već tvrda muška proza o slomljenoj generaciji lišena vulgarnosti i začinjena neprestanom sumnjom o prvim i posljednjim (ženskim) stvarima.

***

Davor Velnić autor je eseja o Slobodanu Novaku, Vladanu Desnici, Miroslavu Krleži i Grgi Garnulinu. Trenutno je gIavni urednik 'Književne Rijeke'. Do sada je objavio zbirku pripovijedaka «Otoci i sjećanja» (Rival, Rijeka 1998.), roman «Sveti prah» (Matica hrvatska, Zagreb 2000.), esej «Čitajući Krležu» (Adamić, Rijeka 2001.), raspravu «U iskonu glagoljice» (Rival, Rijeka 2002.) i zbirku pripovijedaka «Šest od šest» (Sveučilišna knjižara, Zagreb 2004.). Sljedeće godine DHK Zagreb objavit će Velnićevu knjigu eseja «Bez namjere».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –