Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sandi Blagonić

Kad Hrvati marširaju

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 12/2007.
  • 203 str., meki uvez
  • ISBN 9789532222791
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kolumne su na neki način slike vremena, a knjige koje ih slože u cjelinu pokreću te slike. Nećemo biti patetični pa reći da čuvaju vrijeme, ali nama, građanima vremena, definitivno jesu korisne dok preslagujemo slike, one aktualne i one jučerašnje, i očitavamo promjene.

Ova knjiga afirmira i kolumnistiku, kao jednu poslovično podcijenjenu formu, i autora, etnologa Sandija Blagonića, kao izvježbanog i istančanog kolumnista, ali i kao jednog od zanimljivijih i odvažnijih društvenih komentatora u nas. Autorov stav je na neki način ogledalo koje postavlja pred lica nacije i društva, a koje se i samo ogleda u slici stvarnosti drugih, ponekad upravo i protagonista fenomena koje opisuje. Utoliko je zanimljivo ne samo čitati autora nego i iščitavati reakcije njegovih čitatelja i šarolikost, ponekad i začudnu grotesknost, odraza u njihovim ogledalima.

Predmet kojim se ovdje bavi svakovrsne su, uvjetno rečeno, anomalije u društvu i državnom uređenju u danom trenutku, iskazive kroz politiku, ideologiju, usustavljenu praksu, javni imidž protagonista te, s druge strane, trivijalizaciju vrijednosnog i osobnog uslijed diktata uprosječenog, kratkodometnog, potrošnog prema zakonitostima kapitala. Sociološka imaginacija, stilska dorađenost, šarmantnost dosjetki i zaigranost motiva, samo nam olakšavaju da ostanemo zavedeni senzibilitetom i preciznošću autorove oštrice pogonjene erosom za promjenom i humanizmom 'par excellence'.

***

Sandi Blagonić rođen je 1972. godine u Puli. Diplomirao je etnologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao na istom fakultetu s temom "Geneza i razvoj subetnickih skupina u Istri od 16. stoljeća do danas". Zaposlen je u Zavodu za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Riječi, PJ u Puli. Autor je knjige «Zoom politikon» (2003) i, uz Maria Kovača i Predraga Madžarevica, suautor knjige «Big Brother: 100 dana ispred ekrana» (2004).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –