Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emile Durkheim

Elementarni oblici religijskog života : Totemistički sustav u Australiji

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • Prijevod: Aljoša Mimica
  • 03/2008.
  • 474 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532222722
  • Cijena: 280.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Radi se o jednom od klasičnih djela Emilea Durkheima u kojem se pozabavio najtrajnijim, i svakako najizazovnijim, oblikom društvene svijesti - religijom. U ovom djelu je Durkheim temeljito razradio svoje poimanje o religiji kao društvu projiciranom u zvijezde, odnosno obogotvorenom društvu.

Služeći se radovima antropologa i etnografskim izvještajima svog vremena, Durkheim je rekonstruirao primitivne oblike religijske svijesti, u prvom redu totemizam, kako bi objasnio usku povezanost između društva i religije, odnosno tipa društva i tipa religije... "U religiji", piše Durkheim, "ima nešto vječno čemu je suđeno da nadživi sve pojedinačne simbole u koje se religijska misao redom zaodijevala." Ali to što će preživjeti, ne mora nalikovati ni na što poznato iz povijesti religijskih vjerovanja... (Vjeran Katunarić) 

Elementarne oblike moguće je, dakle, čitati u bilo kojem od navedenih interpretativnih ključeva: netko će u njima naći klasičnu studiju o totemističkim vjerovanjima i običajima australskih domorodaca, drugi će pak razabrati jednu opću teoriju o nastanku religijskih osjećaja i vjerskih ustanova, treći će slijediti tragove jednog neobičnog učenja o izvorima pojmovnog mišljenja i osnovnih logičkih kategorija, četvrte će najviše zanimati formalna analiza srodničkih sustava, a ponetko će se možda usredotočiti na teoriju o religiji kao simboličkom sustavu čije značenje valja odgonetnuti ispod sveobuhvatne suprotnosti između svetog i profanog. (Aljoša Mimica)

Kao sociološka analiza prvobitnih oblika religije i osnovnih elemenata i društvenih funkcija religije, ova knjiga je zanimljiva ne samo sociolozima, teolozima, povjesničarima, etičarima, filozofima i psiholozima, nego i široj čitalačkoj publici.

Emile Durkheim (1858-1917) utemeljitelj" je francuske sociološke škole. Godine 1893. pokrenuo je «Sociološki godišnjak» (L'Anee sodologique) kojeg je uređivao do 1913. Njegova glavna djela su: «O podjeli društvenoga rada», «Pravila sociološke metode», «Samoubojstvo», «Elementarni oblici religijskog života».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –