Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Javier Cercas

Salaminski vojnici

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Silvana Roglić
  • 04/2008.
  • 200 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532660500
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Roman «Salaminski vojnici» suvremenoga španjolskoga književnika Javiera Cercasa nastao je prema istinitoj, gotovo legendarnoj priči iz Španjolskoga građanskog rata. Cercas je brižno istražio priču o čudesnu spasenju pisca Rafaela Sáncheza Mazasa, osnivača fašističke Falange, te napisao jedan od ponajboljih romana posljednjeg desetljeća.

Pred kraj rata Mazasa su u Barceloni uhitili republikanci i odlučili ga pogubiti. Mazas slučajno umakne u šumu, a u potrazi za njim ugleda ga vojnik te ga pušta da pobjegne. Pripovjedač pokušava ispod slojeva propagande i mita pronaći istinskog heroja, vojnika, običnoga malog čovjeka koji nije želio biti egzekutor, već je i u najgorim ratnim uvjetima zadržao ljudskost.

Javier Cercas je romanom «Salaminski vojnici» duboko prodro u ranu španjolskoga društva podijeljenoga Građanskim ratom i na fascinantan način ispripovijedao priču o povijesti, junaštvu i sjećanju.

Pročitaj poglavlje!

***

Javier Cercas, romanopisac, publicist i pisac kratkih priča, rođen je 1962. u Ibahernandu u Španjolskoj. Na Sveučilištu u Geroni predaje španjolsku književnost i stalni je suradnik katalonskog izdanja El Páisa. Objavio je zbirku pripovijedaka «Relatos reales» (Istinite priče, 2000.) i dva hvaljena romana, «El móvil» (Motiv, 1987.) i «El vientre de la ballena». Svjetski uspjeh postigao je romanom «Salaminski vojnici», koji je ubrzo po objavljivanju nagrađen Nagradom katalonske udruge knjižara Premi Llibreter, nagradom Premio Ciutat de Barcelona, nagradom žirija pisaca Premio Salambó, nagradama Premio de la Crítica de Chile, Premio Qué Leer, Premio Extremadura i Premio Grinzane-Cavourte te u Velikoj Britaniji nagradom Independent Foreign Fiction Prize.

Roman je prodan u više od pola milijuna primjeraka u Španjolskoj i preveden na petnaest jezika. David Trueba prema njemu je snimio istoimeni film.

Javier Cercas, romanopisac, publicist i pisac kratkih priča, rođen je 1962. u Ibahernandu u Španjolskoj. Na Sveučilištu u Geroni predaje španjolsku književnost i stalni je suradnik katalonskog izdanja El Páisa. Objavio je zbirku pripovjedaka "Relatos reales" (Istinite priče, 2000.) i dva hvaljena romana, "El móvil" (Motiv, 1987.) i "El vientre de la ballena" (Kitov trbuh, 1997.).

Svjetski uspjeh postigao je romanom "Salaminski vojnici", koji je ubrzo po objavljivanju 2001. nagrađen Nagradom katalonske udruge knjižara Premi Llibreter, nagradom Premio Ciutat de Barcelona, nagradom žirija pisaca Premio Salambó, nagradama Premio de la Crítica de Chile, Premio Qué Leer, Premio Extremadura i Premio Grinzane-Cavour te u Velikoj Britaniji nagradom Independent Foreign Fiction Prize. Roman je prodan u više od pola milijuna primjeraka u Španjolskoj i preveden na petnaest jezika. David Trueba prema njemu je snimio istoimeni film.

Godine 2005. dijelom potaknut ratom u Iraku, Cercas objavljuje "Brzinu svjetlosti", roman o prijateljstvu, užasu rata, krivnji i nemogućnosti iskupljenja. Roman "Anatomija jedne pobune" (2009.) nadahnut je ključnim trenutkom svršetka Francove diktature – pokušajem državnog udara u španjolskom parlamentu. Objavio je još i romane "Zakoni granice" (Las leyes de la frontera, 2012.), "El Impostor" (2014.) i "El monarca de las sombras" (2017.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –