Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Branimir Ježić

Otvoreno o medijima

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • 06/2008.
  • 163 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751389
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Otvoreno o medijima» zbirka je tekstova u kojima autor promišlja bit, ulogu i vrednote medija, ponajviše televizije, koja je svojom pojavom „..dokinula vrijeme i prostor..." i otvorila vrata što vode u „...paralelne svijetove...". No, kuda nas je dovelo otvaranje te Pandorine kutije - televizije?

Na temelju svog bogatog iskustva, s dozom ironije koja izvire iz karikatura Vladimira Kosa, a s kojima autor dodatno „oslikava" svoje tekstove, Branimir Ježić analizira suvremeno novinarstvo, a ponajviše „nepodnošljivu lakoću" priopćavanja koja dominira svim suvremenim vrstama medija te upozorava na to kakvi bi mediji trebali biti, a ponajviše televizija koja „...je dominatna pojava suvremenog društva u komuniciranju između društvene teorije i dnevne političke prakse, o kojoj nipošto ne postoje izjednačena mišljenja, a s obzirom na njenu ulogu i moć, o njoj treba voditi računa na svim civilizacijskim razinama zbog dalekosežnih posljedica u pozitivnom i negativnom smislu."

***

Branimir Ježić rođen je u Zagrebu 1947. godine. Završio je klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet u Zagrebu te dvogodišnju Novinarsku školu na televiziji Zagreb. 1969. godine zapošljava se na Televiziji Zagreb kao novinar u Informativnom programu. 1978. radi kao urednik i voditelj u Programu za inozemstvo Televizije Zagreb, uređuje vrlo gledanu emisiju „Mozaik". Za vrijeme rata radi u programu „Za slobodu" te s grupom novinara osniva emisiju „Slikom na sliku" za koju piše uvodne tekstove koje 1995. objavljuje u knjizi pod naslovom „Dnevnik rata". Sudjeluje u osnivanju Satelitskog programa, predlaže pokretanje emisija „Europski magazin", „Telemost", serije dokumentarnih filmova „Iseljenički razgovori".

U povodu pedesete obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara dogovara i vodi snimanje 30-minutne emisije CNN-a koja je emitirana u elitnim terminima širom svijeta. Kao član uskog kruga frankofonih novinara, za uspješnu suradnju s francuskim kulturnim ustanovama te za promicanje francuske kulture i jezika u Hrvatskoj, dobio je odlikovanje reda „viteza za nacionalne zasluge", kojim ga je odlikovao predsjednik Francuske Republike, Jacques Chirac 2003. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –