Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Xavier de Maistre

Putovanja po mojoj sobi ; Noćni pohod po mojoj sobi

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Ana Kolesarić
  • 11/2008.
  • 219 str.,
  • ISBN 9789536683864
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kada mu je 1790. određen kućni pritvor zbog sudjelovanja u dvoboju, Xavier de Maistre je u jednom trenutku dokolice došao na genijalnu ideju: za razliku od razvikanih istraživača i njihovih putopisa s grandomanskih putešestvija, opisat će svoje putovanje po sobi u kojoj je bio zatvoren! Tako je, igrom slučaja, vojnik koji je bio potpuno predan svojem zvanju i nikada prije nije pomišljao na pisanje, postao pisac. I to kakav!

Jednostavno, prepuštajući se mašti otvorene duše, slobodnih misli i osjećaja, ispisao je lucidno i lepršavo djelo satkano od digresija, dosjetki, usklika i anegdota. Stvari u sobi: namještaj, pismo, portret, sasušeni cvijet ili uspomene na ljubljenu ženu – sve je oslikao sanjarski poetično, uz profinjenu šalu i sjetan osmijeh.

Iako je u životu puno putovao, od Italije do Rusije, gdje je ratovao i kasnije živio i umro, Xavier de Maistre poručuje dobronamjernom čitatelju da uživa u svojem okruženju, u malim stvarima i ljudima, da u naoko dosadnoj svakodnevnici, uoči i otkrije »čudesan svijet«. Ili, kako je to Alain de Bottom, jedan od njegovih štovatelja, ljepše napisao: "U svojoj ružičastoplavoj noćnoj košulji, zadovoljan unutar zidova svoje spavaće sobe, Xavier de Maistre nas poziva da, prije no što se otputimo u udaljene krajeve, pokušamo oko sebe vidjeti ono što inače gotovo ni ne gledamo."

Nakon iznimno dobro prihvaćenog “Putovanja po mojoj sobi”, autor je napisao i jednako uspješni nastavak, “Noćni pohod po mojoj sobi” a ova ih knjiga objedinjuje zajedno i to s izvornim ilustracijama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –