Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rüdiger Safranski

Koliko globalizacije čovjek može podnijeti?

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Helen Sinković
  • 11/2008.
  • 98 str., meki uvez
  • ISBN 9789533030203
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Klimatska katastrofa i džetset, visoko tehnologizirane komunikacije i savršena policijska država, svjetska policija i terorizam - u razmatranju takvih promjena i prijetnji, smatra filozof Rüdiger Safranski, "samo mišljenje dospijeva u globalizacijsku klopku".

Ovom nam knjigom Safranski pomaže da se snađemo u mnoštvu dojmova i prijetnji. Zorno nam pripovijeda kako se dogodilo da je globalitet - nekoć pojam neizmjernog prostranstva - postao zatvorom i mjestom histerija. Safranski potiče na stvaranje mogućnosti ravnoteže i sposobnosti djelovanja.

Prije smo u šumama stvarali čistine kako bismo ondje osnivali civilizacije. Danas, smatra autor, globalna je civilizacija postala šikarom u kojoj pojedinac mora iskrčiti svoju "čistinu ", svoj životni prostor. Pritom nije riječ o izoliranju, nego o pokušaju da se od globalnog koje nas preplavljuje distanciramo onoliko koliko je potrebno za očuvanje naše individualnosti.

***

Rüdiger Safranski, rođen 1945., studirao je filozofiju, germanistiku, povijest i povijest umjetnosti u Frankfurtu na Maini (kod Theodora Adorna) i u Berlinu. Od 1987. slobodnije pisac, živi u Berlinu i Münchenu.
Safranski je prije svega poznat po monografijama o Friedrichu Nietzscheu, Arthuru Schopenhaueru, Martinu Heideggeru i E.T.A. Hoffmannu. Od ostalih naslova izdvajamo “Romantik. Eine deutsche Affäre”, “Das Böse oder Das Drama der Freiheit” i “Wieviel Wahrheit braucht der Mensch?”

Za svoja djela, koja su prevedena na 16 jezika, dobio je, između ostalih, nagrade Friedrich Märker (1995.), Ernst Robert Curtius (1998.) i Friedrich Nietzsche (2000.).
Od 2002. zajedno s Peterom Sloterdijkom domaćin je u ZDF-ovoj emisiji Philosophische Quartett.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –