Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gustav Meyrink

Valpurgina noć : Fantastični roman

  • Nakladnik: Scarabeus naklada
  • Prijevod: Dubravko Torjanac
  • 11/2008.
  • 214 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537387044
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U pozadini praškog ustanka, u predvečerje Prvoga svjetskog rata, Meyrink razvija jednu od svojih klasičnih priča.

Literarno sažimljući najbolje elemente svoga umijeća tj. fantastično-ekspresionističkog romana, spajajući fantastiku s dnevnopolitičkim događajima, “Valpurgina noć” uvodi nas u prošlost, sadašnjost i budućnost Praga.

Kroz svoje glavne likove, dr. Flugbeila, ostarjela baruna i glumca Zrcadila (ogledalo) Meyrink razotkriva kozmičke konstelacije događaja nakupljenih po vremenskoj vertikali čije središnje žarište predstavlja Valpurgina noć.

***

Gustav Meyrink (1868 -1932) radio je kao bankar i obavljao dužnost upravitelja banke. Nakon navodne pronevjere provodi nekoliko mjeseci u zatvoru, gdje se posvećuje pisanju i prevođenju (Dickensa i Kiplinga). 1903. postaje urednikom časopisa „Lieber Augustin" u Beču, a u satiričkom časopisu „Simplicissimus" objavljuje svoje groteskne priče, zanima se za religije istočnjačkih naroda i mahayana budizam. Kao romanopisac Meyrink se u skladu sa svojim uzorima, E.T.A Hoffmannom i E.A. Poeom, bavi romantično-okultnim temama u kojima istražuje ono čudesno i tajnovito u ljudskom postojanju. Predstavnik je njemačkog književnog ekspresionizma i fantastičnog romana.

Značajnija Meyrinkova djela su “Golem”, “Valpurgina noć”, “Zeleno lice”, “Anđeo sa zapadnog prozora” i “Bijeli dominikanac”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –