Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Musil

Čovjek bez osobina

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 03/2009.
  • 876 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532660845
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Bez sumnje jedan od najvećih i najvažnijih romana dvadesetog stoljeća iznova je nakon gotovo četrdeset godina, i to u novom prijevodu pred hrvatskom publikom. "Čovjek bez osobina" jedna je od onih knjiga koje se mogu uvijek i iznova čitati, roman u kojem je Musil pokazao svu bravuroznost svoga stila, obrazovanja i fine ironije.

Pogovor ovome izdanju "Roman s osobinama" napisao je jedan od najvećih suvremenih poznavatelja njemačke književnosti prof. dr. Viktor Žmegač, koji između ostaloga kaže: "Pretpostavimo da je zamisliv čitač koji godine prije prvog rata poznaje samo na temelju Musilova romana: takav čitač ne bi imao ni predodžbe a kamoli znanja o nekim stvarima koje se u romanu samo spominju – o prerijama, kovačnicama i valjaonicama, o radnicima uopće, o svijetu izvan vidokruga vladajućih slojeva i obrazovanoga građanstva.

Takvu svojevrsnu redukciju čitač nalazi i u romanima Marcela Prousta ili Thomasa Manna. Tajna velike umjetnosti tih romanopisaca u tome je što njihova djela usprkos tome ne pobuđuju dojam da je njihov odabir iz zbilje istovjetan s cijelom zbiljom, da je neprikosnoven i samo po sebi razumljiv. Ironija, neodređenost, nabačene aluzije – sve to upozorava da je njihov pripovjedni svijet evokacija jedne krhke kulture, koja je samo dio povijesne zbilje, mnogo veće i složenije."

Pročitaj poglavlje!

***

Robert Musil (1880.-1942.) bez sumnje je jedan od najva žnijih europskih pisaca dvadesetog stoljeća. Esejist, dra matičar, pripovjedač i romanopisac razmjerno je malo objavljivao, ali upravo zahvaljujući njegovoj erudiciji i velikoj samokritičnosti sva njegova djela idu u red istinskih remek-djela. Od romana prvijenca "Pomutnje gojenca Törlessa" (1906.), preko novela sakupljenih u zbirci "Tri žene" (1924.) te drama "Zanesenjaci" (1921.) i "Vincenc i prijateljica uglednih muškaraca" (1924.) do najvažnijega, nikada završenog romana "Čovjek bez osobina", Musil je bio apsolutni perfekcionist, ali i vrlo zahtjevan autor.

Sva su njegova djela i danas itekako važna, a "Čovjek bez osobina" u svim je anketama i kritikama roman bez kojeg se ne može zamisliti suvremena europska književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –