Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Italo Calvino

Sjećanje svijeta i ostale kozmikomike

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Snježana Husić, Tatjana Peruško
  • 11/2005.
  • 100, meki uvez
  • ISBN 9532320865
  • Cijena: 85.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U sklopu svog projekta izdavanja na hrvatski neprevedenih djela Itala Calvina, nakladnička kuća SysPrint do sad je objavila "Kozmikomike" (2001) i "Te s nulom" (2004) u integralnom prijevodu prvog talijanskog izdanja tih dviju pripovjednih zbirki. No Calvinov “znanstvenofantastični” ciklus obuhvaća osim toga i pripovijesti objavljene potom u zbirkama "Pamćenje svijeta", "Stare i nove kozmikomike" te "Sve kozmikomike". Kako bi sve “kozmikomike” ugledale svjetlo dana i na hrvatskom, upravo je objavljena zbirka naslovljena "Sjećanje svijeta i ostale kozmikomike".

U odabranih jedanaest priča, Italo Calvino uglavnom nastavlja pripovjedne obrasce iz zbirki "Kozmikomike" i "Te s nulom", obilježene trajnim autorovim interesom za prirodne znanosti, s jedne strane, i za bajkovito-alegorijske književne postupke, s druge. Nastao je tako začudan i specifičan spoj znanosti i književnosti, fizike i metafizike, genetike i poezije, u kojemu se Calvino odriče svakog privida autentičnosti i istinitosti znanosti i povijesti te stvara vlastito književno svjedočanstvo o bitno fiktivnoj naravi naših znanstvenih uvjerenja i o nemogućnosti poimanja nekog predljudskog, neljudskog ili anorganskog svijeta onkraj antropocentričnih koncepcija uvjetovanih ljudskim bivanjem prikrivenog pripovjednog subjekta. Zahvaljujući toj filozofskoj i etičkoj dimenziji, Calvinove “kozmikomične” pripovijesti prelaze žanrovske granice bajke, alegorije i znanstvene fantastike.

Italo Calvino jedan je od najznačajnijih talijanskih i europskih književnika druge polovice 20. stoljeća. S Kube se preselio u Italiju u mladosti. Sudjelovao je u talijanskom pokretu otpora tijekom Drugog svjetskog rata, što je bitno utjecalo na njegove prve radove.

Njegovo stvaralaštvo prošlo je raznoliki književni put, od (neo)realističko-pustolovnog pripovijedanja u ranijim prozama poput «Puta do paukovih gnijezda» (1947), alegorijsko-bajkovite kombinatorike u «Našim precima» (1960) pa do književnog eksperimenta u «Kozmikomikama» (1965) i «T s nulom» (1967). U «Nevidljvim gradovima» (1972) ili «Dvorcu ukrižanih sudbina» (1973) Calvino uspješno mixa žanrove, a roman o čitanju i pisanju «Ako jedne zimske noći neki putnik» (1979) postaje i bestseler.

Esejističko-kritički tekstovi predstavljaju onaj dio Calvinova opusa koji je nastajao uporedo s pripovjednim djelima, poput «Grobnog kamena» (1980), ali ih je većina tiskana posthumno. Među naslovima kao što su «Cesta prema San Giovanniju» (1990) ili «Zašto čitati klasike» (1991), zbog vrlo zanimljivog Calvinovog “futurološkog” pogleda na roman posebno se izdvajaju «Američka predavanja» (1988).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –