Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ana Brnardić

Postanak ptica

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 06/2009.
  • 67 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342227
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ekonomičnost i komornost izraza te gustu mrežu značenja u opreznoj potrazi za riječima - zasigurno supstancijalne elemente svog dosadašnjeg pjesničkoga identiteta - Ana Brnardić u svojoj novoj knjizi "Postanak ptica" umnogome dovodi u pitanje. Brnardićeva se, naime, svojom trećom knjigom odlučuje aterirati u stvarnost i pjesme u ovoj zbirci po mnogo čemu odlikuje fotografijnost, suptilna stilizacija trenutka.

No autorica faktografiji zbilje pridružuje vlastiti mudrosni govor, u manjoj mjeri osviješten iz bazena konfesionalne, a nedvojbeno odgojen u fajlu autoričine privatne duhovnosti. Time ona zapravo kandidira svoj prilog rješenju krize „stvarnosnog pjevanja“. I dok je u prethodnim zbirkama istraživala smisaone veze između riječi, sintagmi i rečenica da bi im našla zajedničku, emocionalnu nit u sebi, ponovno ih okupljajući u jednoj točki, u jednom klimaktičnom iskazu, u "Postanku ptica" čitamo autoričino izvješće o (duhovnom) stanju svijeta i vremena.

Recimo to odmah i bez krzmanja: riječ je o posve iznimnoj knjizi mladog/mlađeg hrvatskog pjesništva, koja donosi obvezujuće novine kako u autoričinoj poetskoj imovini, tako i na obzoru naraštajnog pisma. Obvezujuće utoliko što poslije ovakve knjige pjesama - istina, uz još poneku - na naraštajno pjesništvo nećemo moći gledati istim očima. (Ervin Jahić)

***

Ana Brnardić rođena je 1980. u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. .
gdje pohađa doktroski studij književnosti.

Za knjigu pjesama "Pisaljka nekog mudraca" (1998.) dobila je Goranovu nagradu za mlade pjesnike i nagradu 'Slavić' Društva hrvatskih književnika, a za drugu "Valcer zmija", (Sisak 2005), nagradu Matice Hrvatske 'Kvirin'  za mlade pjesnike.

Objavljivala pjesme u Quorumu, Vijencu, Republici, Riječima, Europskom glasniku, Quorumu, Poeziji, Sarajevskim sveskama te na Trećem programu Hrvatskog radija.

Ana Brnardić rođena je 1980. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je studij komparativne književnosti i hrvatskog jezika i književnosti, a na Muzičkoj akademiji studij violine.

Dobitnica je Goranove nagrade, Nagrade Slavić i Kvirinove nagrade za mlade pjesnike. Sudjeluje u europskoj pjesničkoj platformi Versopolis (www.versopolis. com), u okviru koje su joj, povodom sudjelovanja na međunarodnim pjesničkim festivalima, objavljene knjige prevedenog izbora iz poezije u Švedskoj, Sloveniji, Francuskoj i Makedoniji. Uvrštena je u antologiju "Grand Tour: Reisen durch die junge Lyrik Europas" (prir. J. Wagner i F. Italiano, Carl Hanser Verlag GmbH & Co, 2019). Prevodi s rumunjskog jezika (u tandemu s Adrianom Oproiuom) te je dosad prevela nekoliko romana i izbore iz suvremene rumunjske poezije.

Objavila je knjige pjesama: "Pisaljka nekog mudraca" (SKUD IGK, Zagreb, 1998), "Valcer zmija" (Matica hrvatska, Sisak, 2005; elektroničko izdanje Besplatne elektroničke knjige, 2018), "Postanak ptica" (HDP, Zagreb, 2009; elektroničko izdanje Besplatne elektroničke knjige, 2014) i "Uzbrdo" (VBZ, Zagreb, 2015). Izbor iz prve tri knjige preveden je na rumunjski i objavljen pod naslovom "Hotel cu muzicieni" (prev. Dumitru M. Ion, Bukurešt, Rumunjska, 2009). Zbirka "Postanak ptica" prevedena je na švedski jezik i objavljena pod naslovom "Fåglarnas tillblivelse" (prev. Đorđe Žarković, Rámus förlag, Malmö, Švedska, 2016).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –