Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Dežulović

Pjesme iz Lore

  • Nakladnik: Durieux
  • 11/2005.
  • 153, meki uvez
  • ISBN 9531882215
  • Cijena: 83.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Zbirka pjesama Borisa Dežulovića sastoji se od krajnje političkih pjesama na temu domovinskog rata i razdoblja od 1995. do danas. Pjesme su oblikovane kao pastiši nacionalističkog veteranskog diskurska hrvatske desnice, u klasičnom stilu angažirane poezije kabarea dvadesetog stoljeća. U njima monološki, u direktnom govoru progovaraju mladi desničari o svom ratovanju. U njima autor rekonstruira jedan svijet tragične zablude i manipulacije, smiješan žargon autentičnosti suvremene hrvatske desnice čije su posljedice strašne: za žrtve kao i za one koji ga govore.

Zbirka "Pjesme iz Lore" je neka vrsta ironične antologije govora mržnje, crnohumorna rekapitulacija tužnog, agresivnog, subkulturnog svijeta. Ona je dokument dubokog autorovog revolta - ona nastavlja posebnu liniju poezije subverzivnog crnog humora i provokacije, te predstavlja jedan od najpesimističnijih i najtežih tekstova suvremene hrvatske književnosti.

"Meni je cilj bio izazvati kod čitatelja duševne boli. To da čitanje izaziva ozbiljne zdravstvene tegobe, uostalom, znamo i otprije. Ja sam poetiku Jure, Bobana, Jasenovca i Gradiške Stare izmjestio iz opskurne, mračne supkulture emigrantskih domova kulture, prigradskih krčmi i internet foruma u prostor takozvane građanske kulture, među korice lijepo dizajnirane knjige, na police čistih, pristojnih knjižara, u ozračje opuštenih ljetnih književnih večeri. Pustio sam Zlo da pjeva svojim riječima. Lora je samo sinonim za Zlo pred kojim smo zatvarali oči i spuštali rolete. Pjesme stoga nisu samo iz Lore i o Lori već pokušaj seciranja mentaliteta koji je Loru učinio mogućom".
Boris Dežulović

Boris Dežulović rođen je u Splitu 1964. godine. Studirao je povijest umjetnosti, radio kao ilustrator, crtač stripova, grafički urednik i novinski reporter. Jedan je od trojice osnivača, dugogodišnji urednik i (multižanrovski) komentator tjednika "Feral Tribune". Od 2000. godine stalni je kolumnist tjednika "Globus".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –