Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goncalo M. Tavares

Jeruzalem

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Daliborka Sarić
  • 12/2009.
  • 150 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532322774
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Jeruzalem" je osebujna, uznemirujuća vizija krhkosti postojanja na početku novog stoljeća, u svijetu koji se doima čudovišno hladnim, odumrlim, zaposjednutim zlom.

U ovom romanu o potrazi za utjehom i istinskim osjećajima usred bezdušne racionalnosti, nasilja i straha, protagonisti su: čovjek kojeg zatječemo kako prikuplja snagu da se baci kroz prozor; žena otpuštena iz psihijatrijske ustanove, smrtno bolesna; njezin bivši suprug, liječnik koji izučava povijesni razvoj zločinstva; prostitutka u potrazi za mušterijama; čovjek koji tumara ulicama s bremenom ratnih trauma.

Njihovi se putevi prepliću u ozračju beznađa i bezumlja. Goncalo M. Tavares uspio je od tih elemenata satkati napetu, potresnu priču prožetu crnim humorom.

Portugalski pisac Gonçalo M. Tavares, rođen je 1970. u Luandi. Peter Ackroyd uvrstio ga je u ediciju 1001 knjiga koje trebate pročitati prije smrti, a francuska kritika pozdravila kao iznimno originalnog europskog autora. Za svoje neobične kratke pričice, okupljene pod naslovom "Gradska četvrt" dobio je nagradu za pripovijetku "Camilo Castelo Branco" Portugalskog društva pisaca, te posebnu nagradu Branquinho da Fonseca lisabonske Fondacije Calouste Gulbenkian. Za roman "Jeruzalem" dobio je tri važne nagrade – brazilsku nagradu za roman Portugal Telecom, Nagradu Ler Millennium BCP te nagradu za djelo na portugalskome govornom području "José Saramago". Taj roman dio je tetralogije "Kraljevstvo" u kojoj se propituje rat i njegov utjecaj na svakidašnji život, sa središnjom temom zla.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –