Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasen Boko

Tin : Trideset godina putovanja

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 11/2005.
  • 306, tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9536791773
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
O tome je li Tin Ujević najveći hrvatski pjesnik ili tek jedan od najvećih, može se raspravljati, no teško je naći hrvatskog književnika čiji je život bogatiji, raznolikiji i kontroverzniji od Tinova.

Ujević je živio dvostruki život: genijalan i slavljen pjesnik odbijao je uklopiti se u građansko društvo i živjeti po njegovim normama. Od vlastite nesreće i neprilagođenosti bježao je u sebe, osluškujući šumove u kutiji za razmišljanje, ali i po svijetu: Vrgorac, Makarska, Split, Zagreb, Beograd, Pariz, pa opet Zagreb, Beograd, Krivodol, Split i Brač, potom Sarajevo, eda bi naposljetku preko Splita završio u Zagrebu … sve do tog 12. studenog 1955.

Trideset godina putovanja, pjevao je u istoimenoj pjesmi, podnaslovu ove knjige. Tinova biografija je knjiga što se velikom pjesniku odužuje pričom o njegovu životu, prvom koja ga ne ocjenjuje isključivo kao pjesnika nego i kao kontroverznoga genija, boema i – čovjeka.

Jasen Boko rođen je 1961. u Splitu. Diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost u Beogradu; četiri godine radi kao dramaturg u HNK u Splitu, a posljednjih jedanaest godina novinar je Slobodne Dalmacije. Objavio je knjige "Kazališni sat i druga drama" (1995) te "Nova hrvatska drama" (2002), izbor iz hrvatske drame devedesetih. Uskoro mu izlazi i knjiga putopisa "Peta strana svijeta". Predavač je kolegija lutkarstvo i scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, prevodi za kazalište i surađuje kao dramaturg na kazališnim projektima u Hrvatskoj i Sloveniji; koselektor je sarajevskog festivala MESS, te umjetnički suradnik festivala Ex Ponto u Ljubljani.

Jasen Boko rodio se u Splitu 1961. Diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Od 1990. do 1994. radio je u Hrvatskom narodnom kazalištu Split kao dramaturg, od 1994. Do 2008. radi u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija kao novinar-komentator te kazališni i književni kritičar. Od 2008. do 2012. ima status samostalnog umjetnika, a otada ponovno radi u splitskom HNK-u, prvo kao ravnatelj Drame, a potom kao dramaturg i producent. 

Brojni dramski i lutkarski tekstovi za djecu igrani su mu u profesionalnim kazalištima Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a mnogi od njih su i nagrađivani. 

U dvadeset godina bavljenja publicističkim radom objavio je više od 1400 članaka o kulturnoj i kazališnoj problematici, intervjua, reportaža i putopisa, u dnevnim novinama, tjednicima i raznim domaćim i stranim stručnim časopisima i izdanjima.

Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatskog novinarskog društva.

Objavio je sljedeće knjige: "Kazališni sat i druga drama" (1995.), "Nova hrvatska drama" (2002.), "Tin: Trideset godina putovanja" (2005.), "Peta strana svijeta" (2006.), "Zapisi iz kazališnog (su)mraka" (2007.), "Na Putu svile: Kako nam je lagao Marko Polo" (2009.), "Priče iz muzeja" (2010.), "Tragovima Odiseja" (2012.), "Za Aleksandrom Velikim u srce Azije" (2014.), "Dioklecijan" (2016.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –