Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karim Zaimović

Tajna džema od malina

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 08/2011.
  • 176 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746049
  • Cijena: 7.96 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Karim Zaimović rođen je u Sarajevu 6. svibnja 1971. godine. Nakon završetka sarajevske Prve gimnazije 1989. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti ali već nakon nekoliko mjeseci prelazi na studij komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Od najranije mladosti intenzivno se bavi crtanjem i neumorno čita, naročito lijepu književnost.

Već u tim godinama kod njega se razvija velika ljubav prema stripu zahvaljujući kojoj izrasta u svestranog poznavatelja domaćeg i svjetskog stripa tako da je napisao niz vrijednih članaka, kritika, osvrta i recenzija iz ove oblasti. Veoma rano se počinje baviti i novinarstvom (sa nepunih 14 godine počinje surađivati na Radio Sarajevu).

Piše o filmu, stripu, likovnoj umjetnosti i kulturi općenito u mnogim časopisima, nedjeljnim i dnevnim listovima (Naši dani, Lica, Vidici, Quorum, Kvadrat, Patak, Slobodna Dalmacija, Književna revija, Mladina, Start, Erasmus, Oslobođenje, Večernje novine, Avaz, Ven, Sineast, Fantom slobode, Dani...). Bio je stalni suradnik Nezavisnog radija Zid, a u prijeratnom periodu povremeno je surađivao na Trećem programu TV Sarajevo i programima Radio Sarajeva.

Poginuo je 13. kolovoza 1995. godine od posljedica ranjavanja - kao civilna žrtva jednog od mnogobrojnih zločinačkih granatiranja Sarajeva.

 
Sve vrijeme rata proveo je u Sarajevu. Nakon demobilizacije iz Armije BH, u magazinu Dani uređuje kulturnu rubriku. Sa Semezdinom Mehmedinovićem pokreće časopis za kulturu "Fantom slobode" u kojem obavlja dužnost zamjenika glavnog urednika. Piše pripovijetke i scenarije za stripove. U rukopisu su mu ostala dva nedovršena romana.

Iako mu je u trenutku smrti bilo tek dvadeset i četiri godine, pokazao je ipak da je u tom kratkom životnom razdoblju mogao postići nešto za što je mnogima trebalo nekoliko decenija. To dovoljno govori o njegovom talentu koji je, nažalost, prestao ratnim vihorom. Taj njegov talent se može dosta dobro i lijepo očitovati u njegovom jedinom djelu "Tajna džema od malina".

Uz jednu napomenu, ovo djelo nikada nije bilo zamišljeno da bude u formi u kakvoj je danas, ali sama ostavština Karima Zaimovića je sama po sebi zahtijevala da bude izdana pa makar i u nedovršenoj i neobrađenoj formi. Tako je ovo njegovo djelo ostao jedini svjedok i njegova života, ali i tog talenta koji je propao.

 
***

Ovo, prvo hrvatsko, izdanje knjige Karima Zaimovića "Tajna džema od malina" pripremljeno je prema trećem sarajevskom izdanju nakladnika BH Dani iz 2005. i u cijelosti ga slijedi. Knjigu objavljujemo bez ikakvih zahvata u jezik. Za potrebe ovog izdanja jedino smo još dodali pogovor Karimova prijatelja i suradnika dr. Midhata Ajanovića - Ajana kojim su dodatno pojašnjeni nastanak i značaj ove zbirke.

"Tajna džema od malina" izlazi kao drugi naslov u biblioteci Machu Picchu, nazvanoj po najznačajnijem stripu Radovana Devlića i u kojoj je, podsjetimo se, prvi naslov bio Devlićev "Sindrom vlasti". U pripremi je i treća knjiga, Ajanovićevo "Salijevanje strave". Nimalo slučajno, knjige su to trojice autora koji su bili povezani prijateljstvom kao i velikom ljubavi prema devetoj umjetnosti. Devli i Karimu u spomen, ova biblioteka je zamišljena kao poveznica stripa i literature te će u njoj biti objavljivana djela autora koji djeluju u oba smjera.

 
Sada već davne 1989., ne sjećam se više točno ni od koga, dobio sam dva teksta o stripu koja je napisao Karim Zaimović. Prvi, naslovljen "Ken Parker - Duga puška" objavio sam u prvom i jedinom broju osječkoga časopisa Bang! i tad sam se prvi put sreo s Karimovim tekstovima. Ubrzo je počeo rat, izlaženje Banga! je prekinuto, a od materijala pripremljenih za drugi broj saml992. pokrenuo časopis Kvadrat gdje je u prvom broju objavljen Karimov tekst "Narativni šarm Vittoria Giardina".

Iako je Sarajevo tad bilo u četničkom okruženju, Karim bi našao načina i povremeno me nazvao telefonom kako bismo, obično u noćnim satima, nadugo i naširoko razgovarali o stripu te planirali nove tekstove za Kvadrat. Većinu tih tekstova preko granice prenosio bi UNPROFOR, a Darko Macan bi ih iz Zagreba onda slao meni. Trajalo je to tako sve do šestoga broja Kvadrata u kojem je objavljen posljednji Karimov tekst, o genijalnom Mausu Arta Spiegelmana.

U ljeto 1995., iznenadio me telefonski poziv iz Zagreba. Zvao me bio Radovan Devlić i rekao da ga je posjetio Karim te da bi me htio čuti. Naravno, bio sam jako sretan jer sam mislio da je Karim konačno napustio Sarajevo. Nije bilo tako, saznao sam da je samo na proputovanju te da se već isti dan vraća kući. Želio me osobno upoznati i pitao bih li mogao skočiti do Zagreba. Nažalost, dijelilo nas je nekih tri stotine kilometara, a ja zbog vojne obaveze nisam smio napuštati boravište. Tako sam propustio, pokazalo se ubrzo, jedinu priliku za osobni susret.

Uskoro je do mene došla tragična vijest da je Karim mučki ubijen zločinačkim granatama koje su doletjele s Pala. Nikad neću prežaliti što onaj dan nisam otišao u Zagreb i sreo se s Karimom. On i ja nismo jedan drugom nikad stisnuli ruku, nismo se nikad vidjeli, kontaktirali smo samo pismima i razgovarali telefonom, ali smo ipak bili prijatelji jer smo živjeli u istom svijetu mašte i imali puno toga zajedničkog, voljeli strip, literaturu, film ...

Knjiga koju držite u rukama moj je nikad neprežaljeni stisak ruke Karimu, odsad trajan i uvijek na dohvat ruke, kako meni tako i svim čitateljima. Uvjeren sam da će i hrvatsko izdanje "Tajne džema od malina" imati brojne poklonike, baš kao što ih i Karimovu rodnom Sarajevu.

Vjekoslav  Ðaniš

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –