Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Chimamanda Ngozi Adichie

Polovica žutog sunca

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2011.
  • 428 str., meki uvez
  • ISBN 9789532018837
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Izniman talent nigerijske spisateljice Chimamande Ngozi Adichie (1977.) prepoznat je već u njezinoj prvoj knjizi, a nakon što je objavila "Polovicu žutog sunca" (nagrađenu nagradom Orange), kritičari su je prozvali nasljednicom velikog afričkog pisca Achebea i spisateljicom koja ima dar drevnih pripovjedača.

Roman opisuje jedan od važnijih trenutaka moderne povijesti Afrike: strastvenu borbu Biafre za osamostaljenje od Nigerije potkraj 1960-ih. "Polovica žutog sunca" naizgled je ratna priča, no Chimamanda Adichie na svjež i literarno umješan način u prvi plan stavila je likove i literaturu te lakoćom rođene pripovjedačice dala nemilosrdan opis ljubavi, nasilja i izdaje u vrijeme rata u Biafri.

Mladi Ugwu sluga je sveučilišnog profesora Odenigba, zanesenog revolucionarnim idejama. Olanna je profesorova prelijepa, obrazovana djevojka koja ostavlja privilegije visoke klase i pridružuje mu se u malom gradu. Richard, sramežljivi Englez, u vezi je s Olanninom blizankom. Kako nigerijske trupe napreduju, oni su primorani boriti se za goli život, a njihovi ideali i međusobna povezanost dolaze u kušnju.


Čitajući prozu Chimamande Ngozi Adichie čitatelj upija čulnost, mirise i boje Afrike. Autorica vodi čitatelja duboko u afričku realnost i duše njezinih stanovnika, u dio svijeta o kojem se govori tek kad je posrijedi kakva katastrofa golemih razmjera. Chimamanda Adichie kaže kako je roman napisala zato što je odrasla u sjeni Biafre, zato što je oba djeda izgubila u tom ratu, zato što mnogi problemi koji su doveli do njega ni danas nisu riješeni, zato što je ostavština kolonijalizma čini gnjevnom... Zato što ne želi zaboraviti.

"Polovica žutog sunca" podsjeća svijet na njegovu ravnodušnost, ali ga ne osuđuje. Ona tek bolnim uspomenama daje glas koji daleko seže i u srcu Afrike slavi ljubav, onu posvuda ipak neslomljivu vezu među ljudima

Chimamanda Ngozi Adichie (1977.) rođena je i odrasla u Nigeriji. Na svjetskoj književnoj sceni zasjala je romanom “Polovica žutog sunca“ u kojem prikazuje građanski rat u Nigeriji. Autorica je nagrađivanih romana "Purpurni hibiskus", zbirke priča "Nešto oko vrata". "Amerikana", njezin treći i jednako snažan roman, ocrtava život u poslijeratnoj Nigeriji, ali i u SAD-u i Velikoj Britaniji. Roman je dobio nagradu američkog Nacionalnog udruženja književnih kritičara (kojom su svojedobno ovjenčane i nobelovke Alice Munro i Toni Morrison). "Amerikana" je, također, proglašen jednim od najboljih romana 2013. godine po New York Timesu. Djela su joj prevedena na trideset jezika i objavljena u raznim časopisima, uključujući The New Yorker, Granta, The O. Henry Prize Stories, Financial Times i Zoetrope.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –