Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Berislav Nikpalj

Ovu sam stranicu preskočio : Sabrane pjesme

  • Nakladnik: Jutro poezije
  • Urednik: Robert Roklicer
  • 06/2011.
  • 116 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537711146
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Berislav Nikpalj upisao je u svoje književno djelo i vlastitu agoniju, nastojeći učiniti vidljivim i ono što običan život prikriva ili nastoji prešutjeti, stoga su njegovi zapisi/stihovi često svojevrsne poruke čovjekova bivanja "na granici", i u životu i u smrti. Zagonetne su njegove bilješke kojima želi upozoriti i na ono preko granica vremena, a što se opet vraća u vrijeme i nastoji izgovoriti svoju odsutnost: odlazim tamo / i sada znam / ali nije dobro / vraćanje odnosi / sve / nitko nije kriv / sadašnjost / nije.

Moglo bi se reći kako je Nikpalj u stvari bio ne samo pjesnik nego i poseban motritelj vlastite sudbine. On je u svakom slučaju uvijek bio "nagnut nad pjesmu i sudbinu" otkrivajući svoju nakanu da se "posveti pjesmi". No, ta posvećenost ostala je pomalo nerazumljiva, sve dok se ovo dugo svjedočenje o pjesmi kao svojevrsnom pečatu života i vremena nije utkalo u njezina značenja.

Stoga valja shvatiti Nikpaljevu poetiku, koja je uvijek bila usko povezana s vremenom i životom, kao poetiku koja nadmašuje granice i pronalazi pukotine kroz koje izgovara vlastitu istinu...

Iz recenzije: Branimir Bošnjak


***

Berislav Nikpalj (Zagreb, 28. prosinca 1928. - Biograd na Moru, 13. srpnja 1979.) bio je hrvatski književnik, prevoditelj, novinar i nastavnik te jedan od glavnih inicijatora stvaranja, danas već kultne, tribine Jutra poezije. Završio je Pedagošku akademiju, zatim Filozofski fakultet, a među prvima je diplomirao i novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Članom Društva hrvatskih književnika postao je 1974. godine i to na prijedlog njegova prijatelja Gustava Krkleca.

Često je pisao i pod pseudonimom Nikica Peraković. Ondašnji tisak nazivao ga je "kraljem pjesničkih krčmi" između ostalog i zato što je osnovao pravi kulturni fenomen "Tingl tangl" kao i "Lojzekovu klet" s obilježjem pjesnika Vjekoslava Majera. U zagrebačkom "Oku" i beogradskim "Književnim novinama" tiskani su mu ponajbolji eseji, a za života je (osim "Pjesmovlje", August Cesarec, 1976.) u vlastitoj nakladi objavio desetak knjiga među kojima i "Dobro jutro Nataša" (1962.) koja je odmah zabranjena od ondašnjeg državnog režima...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –