Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonko Todorovski

Negdje iza duge

  • Nakladnik: Naklada Lukom
  • 12/2012.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536337422
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman naslovljen "Negdje iza duge" posljednje je, deveto prozno djelo književnika Zvonka Todorovskog, za uredničko čitanje dovršeno netom prije njegove prerane smrti u 50-oj godini života. Njegovo svega desetogodišnje literarno djelovanje obilježeno je nagrađivanim romanima za djecu i mlade (za života objavio ih je ukupno šest u više izdanja, od čega su dva uvrštena u školsku lektiru), ali su i dva autorova prozna djela namijenjena odraslima, izazvala pažnju čitalaca i pohvale i priznanja stručne kritike.

Time se gotovo odmah nakon što se pojavio na literarnoj sceni, Zvonko Todorovski uvrstio među najznačajnije i najzanimljivije literarne pojave suvremene hrvatske književnosti, naročito na planu recentne književnosti za djecu i mlade.


Ovaj njegov novi roman za djecu lijepo je, maštovito i slojevito djelo, stilski i literarno kvalitetno napisano, koje će mladog čitatelja zaintrigirati pričom ali i obogatiti vrijednosnim porukama, neophodnim u izgradnji njegove ličnosti.      

Glavni lik radnje maleni je kućni ljubimac hrčak Grga, koji u snu biva pozvan da prijeđe na Drugu Stranu kako bi pomogao dječaku Petru Skočivjetru i njegovoj šarolikoj družini u pronalasku i oslobađanju Petrove otete i zatočene prijateljice Sanjalice iz ruku opakoga pretendenta na prijestolje Gruba Sivoduba i njegovih Divljačara.

Iz poglavlja u poglavlje pratimo dogodovštine Petrove družine i nekad plašljivog hrčka koji je pri prijelazu doživio čarobnu transformaciju u junaka Prha Zrnovrha. Priča je to o odanosti, hrabrosti, prijateljstvu i zajedništvu, vrlinama svjetla kojima se Petrova družina suprotstavlja silama mraka i zla i na kraju, dakako, pobjeđuje. Njihov svijet svjetla je spašen, Sanjalica i opet može bezbrižno sanjati pod javorovom krošnjom, a djevojčica Vesna koja je cijelu tu pustolovinu sanjala u vrućici zbog ospica, prebrodivši krizu, konačno može mirno spavati i - sanjati!                             

Književnost Zvonka Todorovskog obilježila je upravo sklonost fantastici i imaginarnom, no u ovom novom romanu on se posebno literarno poigrao kompleksnošću snova i njihovom stvarnošću. Uzevši za moto romana misao iz Shakespeareove "Oluje" ... od istog su tkanja naši snovi, ko i mi sami, a taj mali život okružen snom je..., Todorovski osnovnu radnju romana "Negdje iza duge" - pustolovine družine Petra Skočivjetra i Prha Zrnovrha - umata i prepliće u snove nekolicine likova (Sanjalica, Vesna, kitolika stvorenja, hrčak Grga, Veliki Stvoritelj), gradeći tako novu, višu dimenziju djela, koja mladog čitatelja tjera na gotovo filozofsko promišljanje od čega se i "u čijem se snu tka to pahuljasto tkanje našega svijeta". Pritom se u postmodernom duhu referira i na djeci poznata, jednako maštovito uslojena djela kakva su arobnjak iz Oza", "Petar Pan" i "Alisa u zemlji čudesa".


"U vremenu u kojem sve više djece provodi cjelokupno slobodno vrijeme ispred televizijskog ekrana ili kompjutorskog monitora, ugrožen je razvoj njihove imaginacije i vještina upotrebe riječi. To danas dokazuju već i znanstvena istraživanja: djeca kojoj od najranijeg djetinjstva nisu čitali knjige, koja poslije nisu sama čitala - imaju slabije razvijenu imaginaciju i teže se izražavaju. No, kako se knjiga može boriti s privlačnošću sofisticiranih crtića i računalnih igrica? Tako da prijemčivom pričom posve obuzme dječju pozornost.

Upravo takvi su romani za mladež Zvonka Todorovskog - uvijek imaju intrigantnu priču, neobičan zaplet, dašak fantastičnoga, ali i fino utkano znanje iz nekog područja, decentno inkorporirane spoznaje. Poput rijetkih uspješnih pisaca za mlade, Todorovski je sačuvao entuzijazam za dječje dogodovštine, vještinu da se uvuče u svijest otvorenog čitatelja i upornost da to čini stalno iznova."

(iz recenzije Jadranke Pintarić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –