Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mireille Juchau

Potamnjivanje

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Nakladnik: Disput
  • Prijevod: Marija Paprašarovski
  • 06/2013.
  • 296 str., meki uvez
  • ISBN
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Napustivši rodni Sydney da bi u New Yorku ostvarila umjetničku karijeru, fotografkinja Martine Hartmann ostavlja majku Lotte opterećenu gubitkom cijele obitelji u progonu Židova u nacističkoj Njemačkoj. Nakon što i sama izgubi kćer u Central Parku, za Martine počinje dugotrajno i mukotrpno približavanje majci i otkrivanje mogućnosti oporavka nakon preživljavanja boli.

Istražujući u priči o žalovanju i gubitku složene obiteljske odnose, poglavito one između majke i kćeri, roman pripovijeda o tri naraštaja na tri kontinenta (Australija, Amerika, Europa), o tri žene koje se pojavljuju i nestaju te ponovno izranjaju nošene sudbinom u tri grada (Sydney, New York, Berlin).

Između zatvaranja u žalost zbog gubitka do otvaranja prema spoznaji o mogućnosti pronalaženja nove radosti življenja, Martine kopajući s jedne strane po svojim potisnutim osjećajima, a s druge po skrivenoj obiteljskoj prošlosti, prolazi dug put samoiscjeljenja, i to njezino sazrijevanje i otkrivanje prave zbilje nalikuje na postupno pojavljivanje fotografije na bijelom papiru u tamnoj komori. Osvjetljavajući pojedine dijelove starih fotografija, obrisi onoga što je bilo mutno ili nejasno postaju tamniji i izraženiji pa skriveno izbija na površinu.

Pripovijedanje slijedi polagani ritam, izlomljeno je i nelinearno, zaustavlja se na način na koji fotografsko oko uočava neki motiv. Pritisnuta gubitkom kćeri i širim ozračjem majčina gubitka cijele obitelji, Martine nalazi snagu za život fotografirajući do najsitnijega detalja svoju okolinu i svoje bližnje. Njezin strpljiv i predan umjetnički rad dovest će je naposljetku do otkrića obiteljske tajne i tajne života.

 

***

Mireille Juchau (1969), australska književnica židovskog podrijetla, esejistkinja i dramatičarka. Stekla je doktorat na području književnosti, radi kao profesorica kreativnog pisanja.

Pozornost književne kritike privukla je prvijencem Strojevi za osjećaje (Machines for Feeling, 2001) o autističnim osobama koje uz pomoć suvremene tehnologije uspijevaju izraziti potisnutu individualnost. Već samom temom najavila je kako se zanima za ono unutarnje i skriveno u životima neobičnih ljudi izdvojenih iz društva. S tim je psihološkim romanom, pisanim suzdržanim poetskim stilom, o snazi mašte i naravi ljudskoga bića ušla u najuži izbor za nekoliko književnih nagrada u Australiji, jednako kao i s drugim djelom, Potamnjivanje (Burning In, 2007), nastalom prema drami izvođenoj u SAD-u.

Pored dvaju spomenutih romana, autorica je dvije drame, više kratkih priča te eseja i autobiografskih zapisa objavljenih u australskoj periodici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –