Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Hrvatski ćirilički molitvenik 1512.

Hrvatski ćirilički molitvenik iz 1512. godine molitveni je priručnik tipa liber horarum (Livre d'heures, Libro d'ore, Stundenbuch, Book of Hours i sl.), knjiga kojom je obilovao latinsko-katolički Zapad. Sastavljen je od više dijelova, a osnovni sadržaj čini časoslov ili dnevna molitvena služba u čast blaženoj Djevici Mariji (Officium beatae Mariae Virginis).

Tiskan je na papiru u Veneciji u tiskari Giorgio Rusconi i dovršen u kolovozu 1512. godine kao Ofičje, kojemu je u pojedinim primjercima dodano Petnaest molitava sv. Brigite (švedske). Jezik Molitvenika jest štokavsko-jekavski.

Molitvenik je za našu javnost otkriven 1932. godine, kad je pariški sveučilišni profesor Mario Roques objavio oširan opis dvaju mletačkih izdanja: jednoga iz 1512. godine i drugoga iz 1571. godine. Roques je zapravo opisao dva izdanja jednoga katoličkoga molitvenika.

Dubrovčanin Milan Rešetar temeljito je proučio ćirilički Molitvenik i ponovno objavio njegov tekst. Komentar uz faksimil napisala je Anica Nazor.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –