Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rosa Montero

Luđakinja u nama

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Matija Janeš
  • 06/2014.
  • 228 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602142
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Izvorni španjolski naslov knjige, "La loca de la casa", poigrava se pojmovima mašte i ludila iz rečenice svete Terezije Avilske koja doslovno prevedena glasi: "Imaginacija je kućna luđakinja". Uzevši za naslov svoje knjige upravo tu sentencu, španjolska spisateljica Rosa Montero efektno je naznačila motivsko-tematsku okosnicu svog romana/eseja/autobiografije "Luđakinja u nama" – naime, tajnu mašte i umjetničkog stvaranja koje ne razlikuje stvarnost od snova, koje se ne boji posjetiti sve moguće, ali i one nemoguće svjetove.

Za autoricu biti piscem znači ostvariti sretan suživot s "mahnitom luđakinjom koja boravi u potkrovlju", čuti njezine glasove, što pisca čini sličnim luđaku.

Sređujući svoja životna sjećanja tako što evocira pročitane (auto)biografije pojedinih pisaca (Goethea, Rimbauda, Kiplinga, Zole, Hemingwaya, Capotea, Klemperera, Calvina...) na čijim je djelima intelektualno i duhovno stasala, autorica putuje u dubine svog bića u pripovjednoj igri punoj iznenađenja s osnovnom namjerom da napiše knjigu eseja o pisanju kao zanimanju, štoviše – opsesivnoj maniji. Rezultat je knjiga poput mađioničareva šešira iz kojeg Rosa Montero izvlači zanimljive i neočekivane banalne događaje, miješajući književnost i život u koktel koji se sastoji od biografija drugih autora i od polufikcionalne autobiografije.

Djelo je stoga poput palimpsesta: autorica piše preko onoga što su drugi već napisali, ona ne samo da proživljava druge živote nego ih sama izmišlja, u uvjerenju da unutar sebe same predstavlja mnoštvo. Na temelju brojnih iskustava, posrednih i neposrednih, što ih je stekla pišući svoja djela, potanko opisuje spletove okolnosti u svom životu koji ju stalno iznova potiču na to da sve vrijeme piše.

Djelo je ispripovijedano s velikim entuzijazmom i neusporedivim duhom, te bi se moglo okarakterizirati kao burna priča o ljubavi i spasu u kojoj su glavni protagonisti autorica i njezina mašta.

***

Rosa Montero, španjolska spisateljica i novinarka, rođena 1951. u Madridu. Nakon završene srednje škole studirala je psihologiju da bi na kraju završila novinarstvo. Za vrijeme studija surađivala je s nezavisnim kazališnim skupinama Tábano i Canon, a 1976. počela je raditi za dnevnik "El Pais". Za svoj novinarski rad dobila je nekoliko uglednih nagrada (među inima i World Prize za intervjue). Pisala je i scenarije za nacionalnu televiziju TVE.

Od književnih djela najvažniji su romani "Tretirat ću te kao kraljicu" (Te trataré como una reina, 1983), "Kanibalova kći" (La hija de Canibal, 1997), koji joj je donio nagradu Primavera, zbirka priča "Ljubavnici i neprijatelji" (Amantes y enemigos, 1998; prevedeno na hrvatski 2007., Disput), zatim romani "Luđakinja u nama" (La loca de la casa, 2003), "Priča o prozirnom kralju" (Historia del Rey Transparente, 2005), također ovjenčan prestižnom nagradom Que Leer, "Upute kako spasiti svijet" (Instrucciones para salvar al mundo, 2008) i Suze na kiši (Lagrimas en la lluvia, 2011).

Za literarni i žurnalistički rad u "El Paisu" dobila je uglednu nagradu Gabriel Garcia Márquez.
Knjiga "Luđakinja u nama" nagrađena je 2003. španjolskom nagradom književnog časopisa Qué Leer i nagradom Grinzane Cavour koja se do 2009. godine dodjeljivala u Italiji za najbolju domaću i stranu knjigu godine.

Rosa Montero, španjolska novinarka i književnica, rođena 1951. u Madridu. Nakon završene srednje škole studirala je psihologiju, a na kraju je završila novinarstvo. Za vrijeme studija surađivala je s nezavisnim kazališnim skupinama Tábano i Canon, a 1976. počela je raditi za dnevnik El País. Za svoj novinarski rad dobila je nekoliko uglednih nagrada (među inima i World Prize za intervjue). Pisala je i scenarije za nacionalnu televiziju TVE.

Uz desetak knjiga eseja objavila je i ova književna djela: romane "Tetošit ću te kao kraljicu" (Te trataré como una reina, 1983), "Lijep i mračan" (Bella y oscura, 1993), "Ljudožderova kći" (La hija del Caníbal, 1997), koji joj je donio nagradu Primavera, zbirku priča "Ljubavnici i neprijatelji" (Amantes y enemigos, 1998; prevedena na hrvatski 2007. u biblioteci Na tragu klasika), zatim roman "Luđakinja u nama" (La loca de la casa, 2003; preveden na hrvatski 2014. također u ovoj biblioteci) i "Pripovijest o providnom kralju" (Historia del Rey transparente, 2005), oba ovjenčana prestižnom nagradom književnog časopisa Qué Leer, te "Upute za spas svijeta" (Instrucciones para salvar el mundo, 2008), "Suze na kiši" (Lágrimas en la lluvia, 2011), "Smiješna odluka da te nikad više ne vidim" (La ridícula idea de no volver a verte, 2013), "Težina srca" (El peso del corazón, 2015) i "Tijelo" (La carne, 2016). Za literarni i žurnalistički rad u El Paísu dobila je uglednu nagradu Gabriel García Márquez.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –