Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Vijest • 18.04.2019.

Dobitnici nagrada literarnog natječaja 'Ja sam pisac 2019.'

Tema natječaja bila je 'Omiljeni lik u mojoj priči', a podrazumijevala je da autor posudi svog omiljenog lika iz njegove originalne priče/romana i smjesti ga u novu vlastitu priču. Stručni žiri sastavljen od književnih urednika Znanja, kao i predstavnika I. gimnazije u Zagrebu, odabrao je 10 finalista među kojima su se istaknule 4 pobjedničke priče.
Najava • 17.04.2019.

Svečana dodjela nagrada 'Ja sam pisac 2019.'

U sklopu manifestacije Noć knjige 2019., u srijedu, 17. travnja u 13 sati u Kulturnome centru Travno održat će se svečana dodjela nagrada literarnog natječaja za srednjoškolce 'Ja sam pisac'. U programu gostuje likovni umjetnik i književnik Tomislav Zagoda, a program vode učenice I. gimnazije Dora Hasanec i Andreja Jurasović.
Najava • 11.04.2019.

Književni program Bookvica slavi 10. rođendan!

Deseta godišnjica Bookvice bit će obilježena trodnevnom književnom proslavom na kojoj će gostovati poznati pjesnik i kantautor Zoran Predin, američka spisateljica Katherine Arden. te dvadesetak autora/ica koji će nastupiti u jednoj večeri, od kojih mnoga zvučna imena splitske književne scene.
Najava • 04.04.2019.

U Zagrebu se predstavlja austrijsko-njemačka autorica Eve Menasse

Predstavljanje austrijsko-njemačke autorice Eve Menasse i njezinih djela održat će se u četvrtak 4. travnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjige će predstaviti Andy Jelčić (prevoditelj) i Eugenia Ehgartner (urednica). Ulomke će čitati autorica Eva Menasse.
Najava • 02.04.2019.

Knjižna booka! - svečanost knjige i čitanja povodom Međunarodnog dana dječje knjige

Već petu godinu zaredom Hrvatska udruga školskih knjižničara obilježava Međunarodni dan dječje knjige svečanošću knjige i čitanja Knjižna booka. Na rođendan Hansa Christiana Andersena, 2. travnja 2019. godine, aulom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odjekivat će glasovi preko 250 učenica i učenika iz preko 50 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.
Najava • 26.03.2019.

Paralelni svjetovi: Radikalno žrtvovanje - Terry Eagleton

90. tribina 'Paralelni svjetovi' posvećena je novoj knjizi Terrya Eagletona 'Radikalno žrtvovanje', kulturološkoj analizi žrtvovanja kao temelja suvremenog, ali i drevnog društvenog poretka. O temi će govoriti Nadežda Čačinović i Leonardo Kovačević. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.
Najava • 08.04.2019.

Kestutis Kasparavičius i 'leteće knjige' u Zagrebu, Bjelovaru, Karlovcu, Bariloviću i Čakovcu

Litavski ilustrator dječjih knjiga Kęstutis Kasparavičius gostuje u Hrvatskoj gdje će sudjelovati u književnim susretima i radionicama ilustriranja koje će se osim u Zagrebu, održati u Bjelovaru, Karlovcu, Bariloviću i Čakovcu.