Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Hrvatski P.E.N. centar ×

Najava • 14.03.2019.

Tribina 'Književnost i ekologija' o umjetnicima koji su tražili sklad s prirodom kao domom

Hrvatski PEN organizira tribinu 'Književnost i ekologija' koja će se održati u petak, 15. ožujka 2019. u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2, Zagreb). Tom će prilikom poznati pisac i hodač Edo Popović predstaviti svoju novu knjigu 'Čovjek i planina: kratku uvod u sjeverni Velebit'.
Najava • 25.02.2019.

Svjetsko čitanje poezije 'Za svijet bez zidova'

Svjetsko čitanje poezije 'Za svijet bez zidova' koje se održava u organizaciji World Poetry Movementa i Hrvatskog i Slovenskog PEN-a održat će se u ponedjeljak, 25. veljače u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. Čitaju: Tomica Bajsić, Ivan Herceg, Dorta Jagić, Stanka Hrastelj, Barbara Pogačnik i Zviad Ratiani.
Najava • 21.02.2019.

Tribina povodom Međunarodnog dana materinskog jezika: Poruke i pisma

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika u Knjižnici Marije Jurić Zagorke održat će se tribina 'Poruke i pisma'. O tome kako društvene mreže mijenjaju jezik i komunikaciju razgovarat će Tomica Bajsić, Luiza Bouharaoua, Nadežda Čačinovič, Monika Herceg, Sibila Petlevski i Neven Vulić.
Najava • 27.01.2019.

Književna čitanja povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta

Povodom Dana sjećanja na žrtve njemačkog nacionalsocijalizma održat će se večer čitanja poetskih i proznih tekstova na temu Holokausta, u nedjelju, 27. siječnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Tekstove će čitati Nancy Abdel Sakhi, Vilim Matula i Urša Raukar.
Najava • 28.12.2018.

Poezija migracija i bezdomnosti

U sklopu projekta Hrvatskog P.E.N. centra u petak 28. prosinca u Knjižnici Dugave održat će se večer 'Poezija migracija i bezdomnosti'. Događaj će moderirati prevoditelj Tvrtko Klarić i pjesnik Miroslav Kirin, a pjesme će tumačiti Asja Korbar iz udruge Are You Syrious. Pjesme će čitati glumica Nancy Abdel Sakhi.
Razgovor • 01.10.2018.

Francesca Cricelli i Thiago Ponce de Moraes: Poezija nas uči da budemo odgovorni za svijet

Svaka umjetnost općenito ima tu moć, bilo glazba, poezija, slikarstvo, svi oni pročišćavaju poglede od viđenog, pročišćavaju naše predrasude i uče nas kako ponovno hodati svijetom. U tom smislu umjetnost ima veliku etičku snagu. Poezija nas uči kako biti na svijetu, uči nas da budemo odgovorni za svijet.
Najava • 21.03.2018.

Predstavljanje knjige 'Vidi, poezija!' i čitanje hrvatskih pjesnika na Svjetski dan poezije

Na Svjetski dan poezije (21. ožujka) Hrvatski P.E.N. centar poziva na predstavljanje knjige 'Vidi, poezija!' i čitanje hrvatskih pjesnika koje će se održati 21. ožujka u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović" (Preradovićeva 5, Zagreb).