Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Paralelni svjetovi ×

Najava • 18.06.2019.

Tribina Paralelni svjetovi: Alan Ford i filozofija (nadrealne) svakodnevice

Filozof Kristijan Krkač i novinar i voditelj 'Stripologije' na CRŠ-u Jakov Novak – govorit će o razlozima kultne popularnosti Alana Forda na našim prostorima, kao i o tome što je toliko privlačno u 'filozofiji gluposti' kojom odiše ovaj strip – koji se počeo objavljivati u Italiji prije 50 godina. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.
Najava • 26.03.2019.

Paralelni svjetovi: Radikalno žrtvovanje - Terry Eagleton

90. tribina 'Paralelni svjetovi' posvećena je novoj knjizi Terrya Eagletona 'Radikalno žrtvovanje', kulturološkoj analizi žrtvovanja kao temelja suvremenog, ali i drevnog društvenog poretka. O temi će govoriti Nadežda Čačinović i Leonardo Kovačević. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.
Najava • 27.11.2018.

Paralelni svjetovi: Nacizam i nadnaravno u Trećem Reichu - razgovor uz knjigu

Razgovor uz hrvatsko izdanje knjige Erica Kurlandera 'Hitlerova čudovišta: Povijest nadnaravnoga u Trećem Reichu' održat će se u utorak 27. studenoga u Knjižnici i čitaonica Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
Najava • 25.09.2018.

Tribina Paralelni svjetovi: 1968. - 2018.: Realno traženje (ne)mogućeg

Tribina Paralelni svjetovi posvećena je 50-godišnjici studentske pobune 1968. i promišljanju o uzrocima i posljedicama 'godine koja je promijenila svijet'. Što je danas ostalo od poznate pariške parole: 'Budimo realni - tražimo nemoguće?' saznajte u utorak, 25. rujna u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
Najava • 27.06.2018.

Razgovor o knjizi Ivane Dragičević 'Nejednaki'

Razgovor o knjizi 'Nejednaki', novinarke Ivane Dragičević koja već gotovo dva desetljeća prati vanjskopolitička zbivanja, i u knjizi se hvata ukoštac s gorućim globalnim problemima današnjice, održat će se u srijedu 27. lipnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
Najava • 13.12.2016.

Tribina: Zašto je knjiga postala neželjen predmet?

Zašto je knjiga – u kulturi u kojoj je krajnji cilj imati što više (stvari) i zadovoljiti sve svoje (materijalne) želje – postala neželjen predmet? O ovom i drugim pitanjima, u utorak 13. prosinca u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, razgovaraju Nenad Bartolčić i Ivan Sršen. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.
Najava • 31.10.2016.

Da li je hrvatski film ikada bio moderan? - saznajte na tribini Paralelni svjetovi

Na tribini Paralelni svjetovi pod nazivom 'Je li hrvatski film ikada bio moderan?', filmolozi Tomislav Šakić i Hrvoje Turković razgovarat će o nedavno objavljenoj Šakićevoj knjizi 'Modernizam u hrvatskom igranom filmu', kao i o tome je li modernizam stil ili razdoblje, odnosno koliko je modernizma (bilo) u hrvatskim filmovima.