Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giacomo D’Alisa Federico Demaria Giorgos Kallis

Odrast : Pojmovnik za novu eru

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Mirta Jambrović
  • 03/2016.
  • 416 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532666953
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Odrast (degrowth) odbacivanje je iluzije o rastu kao rješenju za prosperitet u budućnosti i poziv na promišljanje proizvodnje i potrošnje potrebne za dostojan život u granicama ekološke održivosti planeta. Jer, ako želja za rastom izaziva krizu, i ekonomsku, i ekološku, i društvenu – kao što tvrde autori u ovom zborniku – rast nije rješenje. Srećom, u praksi se pojavljuju alternativna rješenja, novi oblici življenja, proizvodnje i potrošnje, koji svima mogu osigurati sredstva za život bez rasta. Cilj je promišljanja u pojmovima odrasta izgraditi paradigmu koja sadržava i ekološku održivost i veću društvenu pravednost.

"Odrast – pojmovnik za novu eru" međunarodni je priručnik o odrastu koji jezgrovito i pristupačno prikazuje glavne izvorne prijepore, temeljne ideje, strateške smjernice i poveznice sa srodnim svjetonazorima. Autori tekstova objavljenih u ovoj knjizi pripadaju različitim školama mišljenja i disciplinama, dolaze iz različitih životnih sfera; oni su antiutilitaristi, bioekološki ekonomisti, ekonomisti stabilnoga stanja, (neo)marksisti, politički ekolozi, sadtopisti, te aktivisti i praktičari.

Uredili: Giacomo D’Alisa, Federico Demaria i Giorgos Kallis

Iz strane kritike:

Sjajan pojmovnik! Čitav niz međunarodnih autora u Odrastu daje briljantan pregled novog područja ekonomije koja se odriče opsesije rastom. Natuknice su sažete, ali rječite, stručne, a opet orijentirane prema djelovanju. — Wolfgang Sachs, Institut Wuppertal u Berlinu

Odrast se direktno suprotstavlja kukavičjem jajetu ekonomskog rasta kroz akumulaciju kapitala: Ne postoji drugo blago osim života, a kako bi se očuvao život na planetu i osigurala budućnost za sve, nužno je izići iz aktualnog sustava proizvodnje. Ovo je ključna poruka za naše doba. — John Bellamy Foster, Sveučilište Oregon u Eugeneu

Odustajanje od mitova uvijek je bilo teško... No to je duh tekstova u ovoj knjizi koji pitaju: hoće li biti moguće pobjeći iz šapa čudovišta rasta? Odgovor je jednostavan. To nije samo moguće, nego je i neophodno. — Alberto Acosta, FLACSO

Nazovite ga kako želite: srećom, životom u granicama, zajednicom, pravom demokracijom – odrast nas zove i daje nam snagu za hrabro djelovanje. — Richard Norgaard, Kalifornijsko sveučilište u Berkeleyju

Giacomo D’Alisa, doktor ekonomije, mladi ekološki ekonomist i politički ekolog. Od 2012. radi kao koordinator na projektu Europska mreža političke ekologije, koji financira Europska Unija, a koji se provodi pri Institutu za znanost i tehnologiju okoliša (na Autonomnom sveučilištu u Barceloni). U posljednjih pet godina njegov istraživački rad usmjeren je na loše gospodarenje otpadom u Kampaniji (Italija) i na zajednička dobra. Trenutačno je znanstveni suradnik na Sveučilištu u Rimu La Sapienza, gdje proučava ilegalnu trgovinu otpadom u Europi. Član je udruge Research & Degrowth (Španjolska). Za njega pomak prema društvu odrasta znači glatku preobrazbu hipertrofiranoga suvremenog pojedinca u trezvenu osobu posvećenu društvenome dépenseu.

Federico Demaria istraživač je pri Institutu za znanost i tehnologiju okoliša na Autonomnom sveučilištu u Barceloni s podružnicom u Centru za studije znanstvene politike na Sveučilištu Jawaharlal Nehru (JNU) u Indiji. Bavi se ekološkom ekonomijom i političkom ekologijom, a u žarištu njegova zanimanja je politika gospodarenja otpadom u Indiji. Sudjeluje u EJOLT-u (www.ejolt.org), svjetskom istraživačkom projektu koji povezuje znanost i društvo, s ciljem prepoznavanja i analiziranja konflikata u ekološkoj razdiobi i suprotstavljanja ekološkoj nepravdi. Član je pokreta odrasta od 2006. godine, najprije u Talijanskom društvu za odrast, a zatim kao suosnivač udruge Research & Degrowth (Španjolska).

Giorgos Kallis ekološki je ekonomist, suradnik na projektu Europske mreže političke ekologije, financiranom u okviru programa Marie Curie. Prije nego što je postao profesor u Barceloni, bio je na postdoktorskom studiju na Grupi za energiju i resurse na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju. Doktorsku titulu iz politike zaštite okoliša i planiranja stekao je na Egejskom sveučilištu u Grčkoj. Magistrirao je ekonomiju na Sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni. U Londonu je, na Imperial Collegeu, magistrirao zaštitu okoliša i diplomirao kemiju. Član je udruge Research & Degrowth (Španjolska).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Odrast : Giacomo D’Alisa, Federico Demaria, Giorgos Kallis –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –