Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Strategije simbolične izgradnje nacije u državama jugoistočne Europe

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Urednik: Vjeran Pavlaković, Goran Korov
  • 03/2017.
  • IX, 258 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963552
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbornik sa prilozima domaćih i inozemnih istraživača, predstavlja završni rezultat projekta Strategies of Symbolic Nation-Building in Southeastern Europe. Autori nude analize strategija izgradnja nacija u sedam država (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Srbija), temeljene na istraživanju mišljenja 10 500 osoba o temama poput simbola, povijesnih kontroverzi, geografije, etničkih identiteta i uloge religije u politici.

Dezintegracija bivše Jugoslavije stvorila je potrebu za novim mitovima i nacionalnim narativima, a ovaj zbornik daje pregled političkih strategija, ali i reakcija društva na području cijele regije. Nasljeđe Drugog svjetskog rata, kao i sjećanje na ratne sukobe koji su se odvijali krajem 20. stoljeća, imaju važnu ulogu u nacionalnim narativima i strategijama političkih elita, što se može vidjeti u svim poglavljima. Inovativni pristup zbornika omogućava odgovore na brojna pitanja i daje podatke o lojalnosti i prihvaćanju novonastalih (u slučaju Albanije i postojećih) nacionalnih država u jugoistočnoj Europi, što će biti vrlo korisno političkim znanstvenicima, povjesničarima, kulturolozima, novinarima i široj javnosti zainteresiranoj za navedena pitanja.

Kako je proces proširenja Europske unije privremeno zaustavljen zbog niza internih kriza, ali i vanjskih faktora (migrantska kriza, terorističke prijetnje, očekivana promjena američke vanjske politike nakon izbora Trumpa za predsjednika, smanjeno globalno trgovanje), države jugoistočne Europe morat će konsolidirati svoje nacionalne političke strukture ako namjeravaju adekvatno odgovoriti na izazove dinamične geopolitičke arene. Trendovi naizgled pokazuju da će projekti izgradnje nacija i nacionalističke političke agende u regiji (i šire) dominirati u bliskoj budućnosti, dok zagovaratelji liberalnih demokracija, multikulturalnosti i globalne Europe otvorenih vrata nisu (barem zasad) pokazali da mogu uvjeriti stanovništvo u alternativna rješenja spomenutih problema.

Ova knjiga pruža pravovremenu analizu procesa postsocijalističkih simboličkih projekata izgradnje nacija na području jugoistočne Europe i daje doprinos širem razumijevanju ovih društava i kulturoloških, ideoloških i povijesnih imaginacija koje predstavljaju njihovu srž.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –