Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Adam Lashinsky

Uber : kako preko taksija zagospodariti svijetom

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Iva Karabaić
  • 11/2017.
  • 198 str., meki uvez
  • ISBN 9789533136059
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Danas svatko može u džepu imati nešto nevjerojatno: brz i jednostavan način pozivanja potpunog stranca koji će vas odvesti gdje god želite. To omogućuje internetska platforma Uber, koja mijenja svijet kao što su ga ranije mijenjali Microsoft, Apple, Google, Amazon, Facebook i slične kompanije sagrađene na nekim jednostavnim idejama, koje su te kompanije pretvorile u globalne poslovne moćnike.

Uber je revolucionirao način na koji funkcionira taksi prijevoz u gradovima. Osnovna ideja bila je jednostavna: riječ je o programu koji je moguće instalirati na svakom pametnom telefonu, a on dopušta korisniku da naruči prijevoz koji ne mora nužno biti standardna vožnja taksijem, nego će po vas doći automobil koji može voziti bilo tko u ugovornom odnosu sa kompanijom Uber. Aplikacijom se spajaju ljudi koji imaju vozilo sa onima kojima treba prijevoz, a vožnja je jeftinija od standardnog taksija i plaća se putem interneta. Na temelju te ideje i te koncepcije stvorena je kompanija Uber, danas jedna od najmoćnijih internetskih kompanija na svijetu. Iza ovog revolucionarnog koncepta prijevoza nalazi se čovjek začuđujuće biografije.


Adam Lashinsky u svojoj knjizi "Uber : kako preko taksija zagospodariti svijetom" donosi dvije priče, jedna je o Uberovom meteorskom usponu, a druga o velikim ambicijama njegovog osnivača i prvog izvršnog direktora, ambicijama koje su bile veće od života. Prije nego što je osnivač Ubera Travis Kalanick postao poznat kao javno lice Ubera njega su omalovažavali jer je bio otrcano obučen, brbljavi lažni poduzetnik grubih manira i megalomanskih ambicija. Kao što su to bile i ostale ikone Silicijske doline, na primjer, Steve Jobs i Elon Musk, on je uvijek usredotočen na sljedeću razornu inovaciju i sljedeći prostor koji će osvojiti. I Uber i Kalanick su stekli reputaciju da su borbeni, nemilosrdni, i željezno čvrsti u borbi protiv konkurenata, a zato su i uspjeli.

Kalanick je s jednim partnerom pokrenuo kompaniju 2009. pod imenom UberCab, 2010. pojavila se aplikacija Uber za pametne telefone. Nakon osnivanja krenulo se s prikupljanjem kapitala, a do 2011. prikupljeno je 49 milijuna dolara. Veliki poticaj bio je 2013. kada je Google u Uber uložio 258 milijuna dolara. Uber je do kolovoza 2014. prikupio 1,5 milijardi. Vrijednost kompanije se danas procjenjuje na 41 milijardu dolara, a prihodi za 2016. iznosili su 6,5 milijardi dolara. S ponudom usluge su krenuli iz San Francisca u srpnju 2010., a s međunarodnim širenjem u Parizu u prosincu 2011. Kompanija se nastavila širiti tako da je Uber danas postoji u preko 630 gradova diljem svijeta.

Njegovo širenje izazvalo je veliko nezadovoljstvo među klasičnim taksistima, a bilo je i mnogo primjedbi i na Uberove vozače, i na njegov način poslovanja, pa se Uber suočio diljem svijeta s brojnim pravnim problemima, te je aplikacija zabranjena u nizu zemalja i gradova, u Londonu na primjer. Kalanick više nije šef kompanije, zbog jedne afere morao ju je napustiti 2017.

Adam Lashinsky, veteran američkog poslovnog novinarstva, izvršni je urednik američkog poslovnog magazina „Fortune“ gdje radi od 2001. godine. Lashinsky vodi i specijalističke programe magazina „Fortune“ – „Fortune Brainstorm Tech“ i „Fortune Global Forum“. Godine 2012. objavio je knjigu „Unutar Applea“ koja je bila veliki bestseler. Čest je gost američkih televizijskih stanica.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –