Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Samuel George Frederick Brandon

Pad Jeruzalema i kršćanska crkva : Studija o posljedicama židovske katastrofe 70. g. za kršćanstvo

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Oto Lukačević
  • 12/2006.
  • 221 str., meki uvez
  • ISBN 9531203253
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Pad Jeruzalema», kontroverzna studija britanskog autora S. F. G. Brandona, profesora komparativne religije na Sveučilištu u Manchesteru, dio je trilogije (koju uz nju čine još dvije knjige: «Suđenje Isusu iz Nazareta» i «Isus i Zeloti»), a u kojima autor temeljito i vrlo precizno, na temelju svih dostupnih dokumenata toga vremena, istražuje događaje vezane uz Isusov život i nastanak kršćanstva; u ovom slučaju posljedica razaranja Jeruzalema 70. g. na daljnji razvoj kršćanstva.

Zanimljivo, nitko od znanstvenika prije Brandona nije se pozabavio razlogom očitog prešućivanja jedne od najvećih katastrofa židovskog naroda od strane novozavjetnih autora, a koja nam daje jednu sasvim novu sliku pravog podrijetla kršćanstva. Zašto evanđelisti prešućuju Jakova, «brata Gospodinova», vođu rane kršćanske Crkvu u Jeruzalemu, a s kojim je Sveti Pavao bio u ozbiljnom sporu? Je li gubitak svih pisanih dokumenata koji su predstavljali mišljenje Crkve u Jeruzalemu, u godini velike katastrofe, utjecalo na daljnji razvoj kršćanske Crkve? Je li Pavlova interpretacija kršćanstva drugačija od one kakvu je Krist ostavio svojim učenicima, odnosno Jeruzalemskoj crkvi koja je nestala razaranjem Jeruzalema 70. g.?

Sve su to pitanja koja Brandon problematizira u svojoj knjizi, a koja dodatno naglašavaju važnost posljedica pada Jeruzalema na daljnji razvoj Crkve i kršćanstva. Knjiga koja će bez sumnje podijeliti svoje čitateljstvo…

Samuel George Frederick Brandon (1907. – 1971.), školovao se za vojnog kapelana, te kasnije na Sveučilištu u Leedsu. Godine 1951. napušta službu kapelana, te počinje raditi kao profesor komparativne religije na Sveučilištu u Manchesteru, gdje je kasnije postao i dekan Teološkog fakulteta, te prorektor Sveučilišta.
Napisao je desetak knjiga i nekoliko stotina članaka, te je za života bio jedan od zapaženijih proučavatelja povijesti religije i teologije uopće. Među zapaženijim radovima su trilogija «Pad Jeruzalema i kršćanska Crkva», «Isus i Zeloti» i «Suđenje Isusu iz Nazareta», te «Suđenje mrtvima: Ideja o životu poslije smrti u vodećim svjetskim religijama» i «Čovjek i Bog u umjetnosti i obredu».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –