Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giorgio Vasari

Životi slavnih slikara, kipara i arhitekata

  • Nakladnik: CID - Nova
  • Prijevod: Dina Ferman
  • 06/2007.
  • 322 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536566822
  • Cijena: 17.52 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Slikar, arhitekt, biografi nadasve povjesničar umjetnosti Giorgio Vasari rođen je 1511. godine u talijanskome gradu Arezzu gdje je započelo njegovo obimno i svestrano likovno obrazovanje čiji je izričaj omogućilo kasnije mecenatstvo znamenite firentinske obitelji Medici i naklonost u ono doba značajnih dostojanstvenika i humanista. Nakon boravka u kolijevci renesansne umjetnosti gdje je načinio mnoga svoja djela, naime u Firenci, Vasari odlazi u Rim gdje se 1550. godine pojavljuje prvo izdanje «Života slavnih slikara, kipara i arhitekata», knjiga koja će postati temelj moderne likovne kritike.

U knjizi je opisao živote i djela značajnih umjetnika onoga doba počevši od Cimabuea do Michelangela, koji je tada još bio živ, kombinirajući anegdote s biografskim detaljima i analizama umjetničkih djela, pokušavajući razlučiti činjenice od legendi i neistina, što mu nije uvijek polazilo za rukom. Međutim, bez obzira na prekomjerne superlativne izraze, Vasariju se ne može poreći da je njegovo djelo još uvijek jedan od najvjerodostojnijih izvora za povijest talijanske umjetnosti, iako mu se često predbacivalo da je iskrivljavao činjenice u korist slavljenja i idealiziranja Firence, kao i u svrhu pretjeranog pozitivnog i subjektivnog ocjenjivanja pojedinih umjetnika.

Ne ulazeći u propitivanje vrijednosti i stručno evaluiranje njegova djela, možemo reći da su njegovi «Životi» doista specifično tkanje kompetentnoga pisca koji je onodobna djela promatrao iz perspektive samoga epicentra renesanse i koji je najbolje mogao opisati i dočarati duh i atmosferu renesansnoga djelovanja.

Postoje brojna izdanja ovoga globalno značajnoga djela, a posljednje je ono iz 1568. godine. S obzirom na kompleksnost i opširnost ovoga djela, ovo izdanje predstavlja izbor u kojem se pokušalo izdvojiti najznačajnije i najproduktivnije talijanske umjetnike renesansnoga izričaja i najaktualnija i najvrsnija onodobna djela, možda nepravedno izostavljajući majstore pojedinih umjetničkih rodova, ali zasigurno opravdano ističući važnost najznačajnijih umjetnika renesanse. (Ana Luketina)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –