IZDVOJENO NAJNOVIJE PREPORUKE E-SERVIS KORISNO ZABAVA PRESS & PR
Naslovnica > Izdvojeno > Knjige > OPŠIRNIJE
Franklin Foer: Kako nogomet objašnjava svijet
 

Kako nogomet objašnjava svijet

Franklin Foer

prijevod: Dijana Štambak

Celeber
6/2006.

236 str. , meki uvez
ISBN 953-6825-65-1

cijena: 95,00 kn
 

Nogomet je mnogo više od sporta pa čak i od načina života. Zapravo, on je idealan prozor u protustruje današnjeg svijeta, sa svim njegovim radostima i žalostima. Nogometni klubovi ne predstavljaju geografska područja – oni predstavljaju društvene slojeve i političke ideologije. Za razliku od bejzbola ili tenisa, nogomet je opterećen drevnim animozitetima i poviješću. To je sport s golemim utjecajem na društvo, sport koji je u stanju rušiti režime i poticati oslobodilačke pokrete.

U ovom iznimno pronicljivom, sveobuhvatnom reportažnom djelu, Franklin Foer nas vodi na neobično putovanje kroz svijet nogometa, kršeći putem mitove o novom globalnom dobu. Preko Brazila i Bosne, od Italije do Irana, ovo je kronika koja na svjež način govori kako jedan divni sport i njegovi fanatični navijači mogu iznijeti na vidjelo slabe točke društva, bilo to siromaštvo, antisemitizam ili radikalni islam – probleme koji se danas tiču svih nas.

Na svojim putovanjima Foer se susreće s navijačima koji su čudniji od fikcije – Engleskim huliganom, vojnikom sudbine, čija je majka Židovka, a otac Nacist, srpskim nogometnim klubom koji je postao brutalna anti-muslimanska paravojna grupa, promuklom skupinom Škota koja od njega zahtijeva da zauzme stranu u dugogodišnjem suparništvu katoličkih i protestantskih momčadi.

Zbog svoje pronicljivosti, živopisnih likova, uvrnutog humora te podjednake strasti za nogometom i humanošću, knjiga "Kako nogomet objašnjava svijet" jedno je od najoriginalnijih djela koje pronalazi smisao u turbulentnim vremenima u kojima živimo.

Franklin Foer je stalni novinar magazina The New Republic i kolumnist u magazinu Slate. Najčešće obrađuje teme politike i medija. Prije nego je počeo pisati bio je izvjestitelj Američkog kongresa za U.S. News&World Report. Njegovi su tekstovi također objavljivani u magazinima The New York Times, Wall Street Journal, Atlantic Monthly, Foreign Policy i Spin.

2004. godine objavljuje svoju prvu knjigu "Kako nogomet objašnjava svijet" – osebujan i poučan pogled na najpopularniji sport na svijetu kao metaforu za goruća pitanja današnjice – od sukoba civilizacija do nove globalne ekonomije.
Živi u Washingtonu.

MV Info , 07.06.06

| | Croportal

NAJNOVIJE OD ISTOG NAKLADNIKA:
Franklin Foer: Stabla visine
Stabla visine
Franklin Foer: Pogodi što će mi se dogoditi
Pogodi što će mi se dogoditi
Franklin Foer: Ponedjeljak
Ponedjeljak
Franklin Foer: S više mlijeka, molim
S više mlijeka, molim
 
OD ISTOG AUTORA:
PRETRAŽIVANJE
tekstova kataloga
OGLASI

ARHIVA KNJIGA
27.02.
25.02.
24.02.
23.02.
22.02.
20.02.
Izdvojeno / Najnovije / Bestseleri / E-servis / Korisno / Zabava / Press & PR
Sva prava pridržana © Moderna vremena Info d.o.o. 2005-2013.