Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.03.2010.

Andrzej Stasiuk gostuje na tribini Razotkrivanje

Na Frakturinoj tribini 'Razotkrivanje', koja će se održati u utorak 30. ožujka 2010. u 19 sati u kinu Europa u Zagrebu, gostovat će suvremni poljski pisac Andrzej Stasiuk

Ovaj pisac, koji je kultni status stekao u svim zemljama gdje je preveden, od rodne Poljske do Sjedinjenih Država, u Zagrebu će predstaviti svoju novu knjigu "Na putu za Babadag", koja je ovih dana objavljena u izdanju Frakture.

Govorit će i o svom pisanju, putovanjima, fascinaciji Romima i Balkanom te o jedinstvenim iskustvima otiskivanja u blisko, a nepoznato.

Razgovor vodi Srećko Horvat.

"Na putu za Babadag" su prozni zapisi o putovanjima Istočnom Europom nakon pada komunizma pa do današnjih dana i među najuzbudljivijima su i najpoetičnijim zapisima o Europi uopće.

Andrzej Stasiuk kreće se širokim prostorom od praznih plaža Baltičkog mora preko malenih, nekada živopisnih slovačkih toplica, kroz beskrajnu Mađarsku nizinu od njezinih granica s Ukrajinom do Slovenije pa u visoke nepristupačne planine Albanije do mračnih, čudesnih šuma Rumunjske i delte Dunava sve do gotovo nadrealnih zelenih polja Moldavije, pri čemu ga najviše zanimaju ljudi i njihove veličanstvene male sudbine.

Stasiuk je minuciozni pripovjedač koji od sitnih detalja, najčešće onih koji su na rubu slike, stvara veličanstvene priče o gubitnicima, o krajevima koji nestaju pred našim očima.

Andrzej Stasiuk jedan je od najvažnijih i najprevođenijih suvremenih poljskih pisaca. Rodio se 1960. u Varšavi. Za služenja vojnoga roka 1980. dezertirao je, a nakon toga proveo više godina u vojnim i civilnim zatvorima. Od 1986. živi u karpatskom planinskom selu Czarne. Prvu knjigu, zbirku Hebronski zidovi s dvanaest priča temeljenih na zatvorskom iskustvu, objavio je 1992. Od tada objavljuje prozu, eseje i poeziju gotovo godišnjim ritmom.

Dobitnik je brojnih poljskih i međunarodnih nagrada, a njegova proza prevedena je na sve važnije svjetske jezike. Sa suprugom vodi malu nakladničku kuću Czarne s probranim naslovima. U izdanju nakladničke kuće Fraktura objavljeni su mu roman Devet i eseji Moja Europa.

Uživo u kinu Europa (foaje, I. kat, Varšavska 3), uz simultani prijevod!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –