Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.12.2010.

Književni petak : Filozofija Edmunda Husserla
Održava se
17.12.2010.

"Filozofija Edmunda Husserla" naziv je ovog Književnog petka (ujedno i posljednjeg u jesensko-zimskom serijalu) na kojem će biti predstavljeni hrvatski prijevodi dvaju temeljnih djela ovog glasovitog njemačkog filozofa, utemeljitelja fenomenologije.

Riječ je o naslovima "Logička istraživanja" te "Ideje za čistu fenomenologiju i fenomenologijsku filozofiju", a objavila ih je izdavačka kuća "Naklada Breza".

Edmund Husserl, potaknut Bolzanom i svojim učiteljem F. Brentanom te polazeći od filozofsko-matematičkih i logičko-psiholoških studija, nastojao je nadvladati empirizam i psihologizam i iznova utemeljiti filozofiju kao apriornu "strogu znanost". U "Logičkim
istraživanjima" on je ponajprije razvio metodičko načelo korelativnog (objektivno-subjektivnog) načina promatranja koje je sustavno utemeljio te ga kroz stupnjeve toga načina promatranja razvio u eidetskoj i transcendentalnoj redukciji u svom djelu "Ideje za čistu fenomenologiju i fenomenologijsku filozofiju".

O spomenutim će naslovima govoriti Božo Dujmović, Željko Pavić te voditelj Književnog petka Boris Perić.

Tribina će se održati 17. prosinca u 20 sati u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –