Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 27.01.2009.

Promocija romana 'Marketa Lazarová' Vladislava Vančure
Održava se
29.01.2009.

Promocija romana "Marketa Lazarová" Vladislava Vančure u prijevodu Dubravke Sesar Dorotić, u izdanju Naklade MD, održat će se u četvrtak, 29. siječnja 2009. u 19:00 sati u KK Booksa u Zagrebu.

O knjizi će uz prevoditeljicu govoriti Katica Ivanković i Petar Vuković s Katedre za češki jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Roman "Marketa Lazarová" objavljen 1931. odmah je postao bestseler u Češkoj. Inspiriran je istinitom srednjovjekovnom pričom o viteškim precima Vančurine obitelji. U centru radnje je Marketa Lazarová uhvaćena u privatni rat između Vančurinih predaka, njezinog oca i kraljevske vojske. Godine 1967. roman je uspješno adaptiran za film u režiji Františeka Vláčila. Sam Vladislav Vančura, jedan od najvažnijih čeških autora dvadesetog stoljeća, osim književnosti aktivno se bavio filmskom režijom, pisanjem drama i scenarija.

Vladislav Vančura nedvojbeno je jedan od najvažnijih čeških pisaca, a "Markéta Lazarová" općenito se smatra njegovih vrhunskim ostvarenjem. U obradi glavne teme romana – neukrotive ljubavi i punine života – autor se koristi elementima pustolovnoga i povijesnoga romana kako bi naglasio životnu snagu svojih junaka te njihovu sposobnost da djeluju odlučno bez obzira na posljedice. Time kao da ih suprotstavlja slabu modernomu čovjeku, pa u "Markéti Lazarovoj" mnogi zato i vide Vančurinu kritiku malograđanskoga životnoga stila Prve republike te njegovu polemiku s onodobnom književnošću. (Petar Vuković)

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –